štvrtok, 26 február 2015 17:11

Expozícia mučiacich nástrojov v Bojniciach prináša dychberúci pohľad na útrpné právo

Napísal(a) ST
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

bojnice obr5aVýstava pod názvom „Expozícia mučiacich nástrojov“ prináša dychberúci pohľad na útrpné právo a inkvizičné praktiky. Nevšedná zbierka mučiacich nástrojov používaných inkvizíciou a hrdelnými súdmi prináša množstvo raritných exponátov z rôznych kútov sveta. Viac ako 200 kusov dokonalých replík i pôvodných strojov, nástrojov, zariadení a pomôcok z rôznych historických období prenesie návštevníkov expozície do obdobia vymáhaných priznaní viny, prenasledovania, tortúry a mučenia. Španielske čižmy, pranier, vidličku kacírov i Zúriaceho býka, ktorého prvou obeťou sa stal jeho vlastný vynálezca, si môžu návštevníci prezrieť vo výstavných priestoroch západného krídla Bojnického zámku počas otváracích hodín múzea. 
bojnice obr4bojnice obr5bojnice obr2bojnice obr3bojnice obr1Vedeli ste, že takzvaná „železná panna“ známa z rozličných filmov je len fikciou, ktorá vznikla pre potreby strašidelných predstavení a hororových filmov? 

Expozíciu do Bojníc priniesol Robert Pospíchal z Českého Krumlova ešte vlani, a to na základe podnetu jedného jej návštevníka, ktorý si ju prezrel na Morave. Exponáty na výstave sú rôzne, od kolov na narážanie, cez palcovnice, po kotol na varenie ľudí, rôzne drviče, škripce, sekery, meče. Sú zozbierané z celej

Európy za 25 rokov, ale základom bola veľká časť zbierky od dedičov popravčej rodiny z Francúzska. To bol taký ten základ, s ktorým sa podarilo urobiť zbierku veľkú a celistvú, čo dnes už nejde, lebo tie exponáty sa už nedajú zohnať.

 

Sylvia Turnerova, SNM

 

Čítať 2770 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!