×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/expozicia/memo
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/expozicia/memo
štvrtok, 18 august 2011 11:13

Jedinečná výstava otvorená k 150. výročiu Memoranda národa slovenského v dejinnom kultúrnopolitickom kontexte Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková, Matej Lada
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského Rožňava - tlačová správa) - Dňa 17.8.2011 v dopoludňajších hodinách bola v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Rožňave slávnostne otvorená výstava Memorandum národa slovenského. Na úvod prítomných privítala riaditeľka knižnice Mgr. Iveta Kyselová a slovo odovzdala riaditeľke Domu Matice slovenskej v Rožňave Ing. Zlatici Halkovej, ktorá spomenula a vyzdvihla mladý kolektív autorov výstavy. Nasledoval stručný prierez dejinami, ktorý odznel v podaní pracovníka Domu Matice slovenskej Bc. Mateja Ladu.


Memorandum slovenského národa z roku 1861 predstavuje v našich dejinách pre slovenský národ významný medzník. Jeho koncipovaním, schválením a predložením najvyšším politickým kruhom kulminuje národnoemancipačné úsilie protagonistov slovenského národného hnutia, ktorí v šesťdesiatych rokoch 19. storočia nadviazali na aktivity štúrovskej generácie z revolučného obdobia 1848 – 1849.
"Kolektív autorov zo Slovenskej národnej knižnice v Martine nazhromaždil dokumenty a predmety, ktoré sa v širších súvislostiach zaoberajú memorandovými udalosťami a ich dôsledkami pri formovaní národného uvedomenia Slovákov. Memorandum národa slovenského je jeden z najvýznamnejších dokumentov a štátoprávnou listinou 19. storočia a bol podnetom pri rozvíjaní modernej slovenskej politickej koncepcie," povedala riaditeľka Domu Matice slovenskej v Rožňave Ing. Halková a pokračovala: "S Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského máme vynikajúcu spoluprácu a preto som oslovila kolektív pracovníčok, či by bolo možné sprístupniť takúto výstavu v ich priestoroch. Prijali to s nadšením, veď v regáloch nájdete aj k tejto tematike množstvo informácií prostredníctvom kníh a rôznych iných materiálov."
Pamiatky, prezentované touto výstavou, sú súčasťou knižných fondov Slovenskej národnej knižnice, rukopisných fondov SNK - Archívu literatúry a umenia a muzeálnych zbierok SNK - Slovenského národného literárneho múzea. Autorom výstavy a katalógu je Pavol Parenička, manažérom výstavy Peter Cabadaj. Za výberom dokumentov, odbornou spoluprácou, výtvarným a technickým riešením a technickou spoluprácou je ešte množstvo ďalších ľudí, ktorých výsledné dielo je prezentované širokej verejnosti práve v Rožňave.
"Aj napriek tomu, že udalosti spred 150-tich rokov mnohým pripadajú veľmi vzdialené, v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave sme s nadšením uvítali myšlienku sprístupniť širokej verejnosti výstavu, ktorá predstavuje v našich dejinách pre slovenský národ významný medzník," povedala riaditeľka knižnice Mgr. Kyselová a dodala:
"V dejinách ľudstva sú obdobia, ktoré možno v učebniciach dejepisu nie sú veľmi záživné. Preto chcem pozvať na túto výstavu širokú verejnosť aj z toho dôvodu, že je to veľmi pekná, pútavá, poučná výstava s množstvom informácií a ilustrácií z tohto obdobia."
Výstava potrvá do 2. septembra 2011 a pozrieť si ju môžete v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave na ul. Lipová 3 počas výpožičných hodín pre verejnosť
( viď. www.kniznica-rv.sk ). Vstup je zdarma.
Text: Tatiana Bachňáková, Matej Lada
foto: GKPD

{gallery}kultura/expozicia/memo{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2026 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!