×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kino
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kino
piatok, 17 apríl 2015 17:50

Na druhom ročníku Medzinárodného filmového festivalu „Folklór a tradície“ aj snímky z Gemera

Napísal(a) MG-OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

hr FFFT plagat 15aMesto Hriňová organizuje druhý ročník Medzinárodného filmového festivalu „Folklór a tradície“ v termíne 24. – 25.4.2015. Súťažne je prihlásených 22 filmov amatérskych filmárov zo Slovenska, ale aj z Českej republiky a Nemecka. Nesúťažne si budú môcť pozrieť diváci 8 filmov. Medzi súťažiacimi, ktorí sa včas prihlásili na túto prehliadku folklórnych tradícií sú zastúpení aj traja filmoví amatérski tvorcovia z nášho Gemera. Dvoma snímkami nás bude reprezentovať Peter Poboček z Revúcej a to 10 minútovým dokumentom Cesta životom a filmom Mikuláš Gigac, ktorým predstaví známeho ľudového zberateľa zvoncov. Matej Kováč z Rimavských Jánoviec bude súťažiť so snímkou Sága krásy a Štefan Bán z Tornale zase Svadbami na Gemeri. Výsledky festivalu organizátori vyhlásia 25. apríla o 18. 30 v Mestskom kultúrnom stredisku v Hriňovej, kde sa aj celý festival uskutoční.
Na druhom ročníku filmového festivalu spolupracuje aj Katedra etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre. Odpremietané budú dva filmy, Ľudová kultúra v Požitaví a Slováci v Chorvátsku. ktoré vznikli na pôde katedry.
Medzinárodný filmový festival „Folklór a tradície“ je tematickou súťažou neprofesionálnych

filmov.

hri itinerar festivaluHlavným poslaním podujatia je prezentácia a podpora tvorby, snaha aktivizovať neprofesionálnych tvorcov folklórnych filmov ako aj filmov o tradíciách, ktoré sa ešte zachovali v akejkoľvek podobe.

Cieľom je tiež podnietiť vznik nových snímok s uvedenou tematikou. Touto formou súťaže chcú organizátori prispieť k zdokumentovaniu a archivácii mnohých vzácnych, často postupne zanikajúcich vecí, udalostí, pracovných postupov či zvyklostí a zanechať tak tieto hodnoty aj pre budúce generácie..
Festival má snahu napomôcť viac zviditeľniť prácu ľudí, ktorí sa folklóru venujú alebo venovali a tiež hľadať informácie o našich tradíciách, zvykoch, kultúre a ľuďoch, pre ktorých je folklór a tradície súčasťou ich života.
Ocenené budú tri najlepšie snímky. Jednému filmu bude udelená aj cena diváka.

 

 

Čítať 1609 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!