×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/gmm/130
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/gmm/130
štvrtok, 21 máj 2015 18:08

Po stopách Rožňavskej Metercie - najstaršieho výtvarného zobrazenia baníckej a hutníckej činnosti v strednej Európe

Napísal(a) Csaba Urban
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv metercia 2 aBanícke múzeum v Rožňave pripravilo na 16.5.2015, pri príležitosti 11. ročníka Noci múzeí a galérií pútavý program pre deti s názvom Po stopách Metercie. Podujatie bolo spojené s návštevou Katedrály Nanebovzatia panny Márie v Rožňave, kde si mohli pozrieť na vlastné oči originál tabuľovej maľby Rožňavská Metercia. Okrem unikátneho obrazu si tam mohli pozrieť aj ďalšie zaujímavosti. Autor obrazu zostáva neznámy, predpokladá sa však, že pochádzal z Nemecka, prípadne Talianska. Prezrádza nám to zobrazením mora s kamennými stavbami v ľavom hornom rohu, aké u nás nenájdeme. Obraz z roku 1513 je veľmi vzácny hlavne vďaka najstaršiemu výtvarnému zobrazeniu výjavov baníckej a hutníckej činnosti v strednej Európe.
Obraz bol predmetom skúmania viacerých odborníkov a podarilo sa určiť pravdepodobnú lokalitu, kde sa banské dielo, zobrazené na tabuľovej maľbe, nachádzalo. Ide o štôlňu Csengő v neďalekej obci Čučma na sever od Rožňavy. Skupina detí tak po prehliadke katedrály pokračovala pešo do Čučmy obhliadnuť si spomínané miesto, kde bol v roku 2013 vytvorený malý skanzen s upraveným portálom štôlne a dreveným gápľom vybudovaným podľa zobrazenia na tabuľovej

maľbe. V Čučme privítal deti starosta obce pán Alexander Szőllős, ktorý ich oboznámil s lokalitou i spôsobom ručnej ťažby. Nasledovalo nahliadnutie do banskej štôlne a obhliadka gápľa na priľahlom kopci. Následne čakalo zúčastnených príjemné posedenie, horúci čaj, opekanie slaninky a ako dezert slivkové koláče.

Cesta späť do Rožňavy bola o to vzrušujúcejšia, že ju deti absolvovali pešo v tme s baterkami a čelovými lampami. Večer ich čakalo v Galérii mnoho prekvapení a zážitkov. Po návrate nasledovala pútavá prednáška Gabriely Kolesárovej spojená s prezentáciou nielen o spôsoboch ťažby a spracovania rudy v stredoveku, ale i o obliekaní baníkov a hutníkov a spôsobe ich života. Získané poznatky mohli potom následne zúročiť pri kvíze, deti si vytvorili tri súťažné skupiny s názvami: Baníci, Hutníci a Permoníci. Kvízové otázky si boli vyzdvihnúť v podzemných priestoroch Galérie, kde boli schované ako poklad a zároveň to bola aj skúška odvahy, keďže sa tam išlo po len za osvetlenia banských akumulátorových svietidiel. Ďalšími disciplínami, ktoré viedli Gabriella Badin a Ingrid Liptáková, bolo skladanie puzzle na čas a tvorivé dielne - deti si mohli vyskúšať svoju zručnosť pri výrobe kahančeka. Nasledovala voľná zábava a spánok. Ráno po prebudení nechýbala ranná rozcvička a chutné raňajky. A nakoniec – rozlúčka s novými kamarátmi. Každé dieťa si zobralo so sebou na pamiatku knižočku s potvrdením absolvovania jednotlivých disciplín počas celého podujatia. V mene Baníckeho múzea v Rožňave by sme sa chceli poďakovať všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšie akcie, ktoré plánujeme pripravovať v podobnom duchu.
Csaba Urban

[cincopa AUJA7kMGYIkN]

 

Čítať 1790 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!