×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kino/skriatok
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kino/skriatok
utorok, 27 november 2012 22:36

Úspešný filmový festival o dobrodružstve, divokej prírode, extrémnych športoch, zážitkoch a emóciách aj v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prehliadku siedmich najlepších  zahraničných outdoorových filmov uplynulej sezóny premietajúcich sa ako Expedičná kamera, organizuje Gemerské osvetové stredisko (GOS) a filmový klub Gemerfilm dňa 30. novembra 2012 od 17.00 hod. v sále GOS na Betliarskej ulici číslo 8 v Rožňave. V Českej republike sa festival uskutočnil v 138 mestách, v novembri 2012 prebieha taktiež na Slovensku na vyše štyridsiatich miestach, všade s výborným diváckym ohlasom. Diváci na festivale

uvidia tieto filmové dokumenty: Cold (USA,  21 min.,  réžia:  Anson Fogel). Cold (Chlad) je príbeh o unikátnom zimnom výstupe Coryho Richardsa a jeho partnerov, horolezcov svetovej špičky, Simona Mora a Denisa Urubka, na osemtisícovku Gasherbrum II. Uvidíte natáčanie vo veľmi náročných prírodných podmienkach, film plný zvratov a prekvapení. Ocenenie: Hlavná cena Grand Prize na festivale BANFF (Kanada).
Vo vlčej koži po stopách Džingischána (Austrália, 45 min., réžia: Tim Cope). Na konskom chrbte putujte z Mongolska cez strednú Áziu až do Európy, rovnakou cestou, ktorou kedysi prechádzali bojové hordy najväčšieho dobyvateľa všetkých čias Džingischána. Ocenenie: Medzinárodný horolezecký filmový festival (ČR) - Najlepší cestopisný film.
Najdlhšia cesta (Nemecko, 9 min., réžia: Christoph Rehage). Koľko kilometrov sa dá prejsť “po svojich” v Číne? Viac ako meria Veľký čínsky múr? Ako takáto cesta zmení človeka?
Čo sa stalo na ostrove Pam (Poľsko, 33 min., réžia: Eliza Kubarska). Vylezte s poľskou dvojicou na najvyšší pobrežný útes na svete. 1500 m vysoká kolmá stena v Grónsku. Ocenenie: Medzinárodný horolezecký filmový festival (ČR) – Hlavná kategória festivalu.
Obeta Ganéšovi (Francúzsko,  17 min., réžia: Vladimir Cellier, Julien Nadiras). Partia mladých horolezcov, ktorí sa lezením naozaj bavia, sa vydáva do Badami v Indii, aby tu otestovali svoje lezecké schopnosti. Atmosféru strednej Indie zažijete na vlastnej koži v úžasnom príbehu o prvom výstupe na  Ganesh (8b+), ktorý navyše skvelo dopĺňa výborná hudba. Ocenenie: Medzinárodný horolezecký filmový festival (ČR) - Najlepší horolezecký film.
Bod, odkiaľ niet návratu (USA, 28 min., kamera a produkcia: Wade Johnson a Peter Mortimer). Špičkoví horolezci sa vydávajú na nezlezený vrchol vo východnom Tibete. Nie každá expedícia sa však končí úspešne. Ocenenie: Medzinárodný horolezecký filmový festival (ČR) - Zvláštna cena poroty.
Baffin Babes (Nórsko, Kanada, 30 min., réžia: Baffin Babes). Najdlhšia lyžiarska, navyše čisto dámska expedícia pozdĺž ostrova Baffin. 1200 km cez arktickú pustatinu, 100 kilogramov nákladu na saniach, teploty okolo -40 stupňov a všade naokolo polárne medvede. Ocenenie: najlepší  dobrodružný film – ShAFF (Veľká Británia).
Hosťom festivalu v Rožňave bude RNDr. Jaroslav Stankovič. Otvorí výstavu fotografií Stratený podzemný svet stolovej hory Chimantá a odprezentuje jaskyniarsku expedíciu vo Venezuele.
Spolupráca slovenských, českých a venezuelských jaskyniarov v rokoch 2004 až 2009 viedla k prevratnému objavu najväčšej kremencovej jaskyne na stolovej hore Chimantá vo Venezuele. Expedícia v januári 2009 nielen objavila najdlhší úsek tohto systému, ale vyriešila aj prepojenie samostatných jaskýň do jedného celku s dĺžkou vyše 30 km. Navyše priniesla aj mnoho nových vedeckých poznatkov. Výstava je autentickým obrazovým príbehom tejto dramatickej vedecko-jaskyniarskej expedície.
Súčasťou festivalu je súťaž o atraktívne ceny, ktoré  budú vyžrebované z ANKETOVÝCH LÍSTKOV vyplnených na mieste konania festivalu. Vstupné na festival: 1,- €.
Anežka Kleinová

{jcomments on}

 

Čítať 2326 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!