×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/vystava/hutkovci
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/vystava/hutkovci
piatok, 11 november 2011 17:03

V Jelšave sprístupnili výstavu Plastiky z dreva - Landart, ktorej autormi sú otec a syn Dušan a Ivan Hutkovci Doporučený

Napísal(a) MMOCVK
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V piatok 4.11.011 sa v Jelšave konala vernisáž výstavy Dušan Hutku - Plastiky z dreva, Ivan Hutka – Land art. V tejto súvislosti je dobre pripomenúť, že autormi výstavy sú otec a syn, žijúci a tvoriaci v Tisovci. Otec Ing. Dušan Hutka sa narodil v Rožňave, mladosť prežil v Revúcej a od roku 1982 pôsobí v Tisovci. Vyštudoval prírodovedný odbor a k výtvarnému umeniu ho doviedla osobná záľuba. Od detstva ho fascinoval les, drevo a najmä samorasty. Už ako chlapec ich zbieral a hľadal v nich tvary, ktoré mu pripomínali postavy, zvieratá, predmety a javy. Postupne ich začal dotvárať. Rešpektuje drevo, jeho prirodzené tvary, ich štruktúru a v záujme ich výsledného efektu niečo im aj pridáva.

Drevo málokedy prifarbuje, len ho lakuje a kombinuje s kovom a kameňmi. Témou jeho diel sú rastlinné, prírodné, figurálne i architektonické motívy, ktoré majú presah do úžitkových tvarov – stolík, stolček, kreslo, lavica, podstavec. Dušan Hutka sa stal tvorcom so svojským umeleckým vyjadrovacím štýlom. Jeho snahou je potešiť, inšpirovať a pripomenúť spätosť človeka s prírodou.
Syn, Mgr. Ivan Hutka, v súčasnosti žije a pôsobí aj v USA. Jeho diela sú umeleckým prejavom Land artu (vytváranie diel v krajine, pôsobením umelcov v prírodnom prostredí či práca s prírodnými materiálmi, dielo sa viaže ku konkrétnemu miestu, reflektuje civilizačno-prírodné prepojenia), jeho diela vznikajú priamo v krajine a potom sa zdokumentujú fotografiou. Hlavný motív, ktorý sa v jeho prácach vyskytuje je špirála.
Hlboký vzťah k prírode ich oboch ťahá k regiónu Gemera, najmä ich vábia prírodné zákutia v Jelšave a príroda v okolí Tisovca.
Diela sú vystavené v netradičných a inšpiratívnych priestoroch Mestského múzea Jelšava a Osvetového centra vyšehradskej kultúry Jelšava, kde sa nachádza aj pôvodný monumentálny a originálny komín. Výstava potrvá do odvolania.
MMOCVK + MM
{gallery}kultura/vystava/hutkovci{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 5528 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!