×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/matica/matko
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/matica/matko
štvrtok, 14 máj 2015 10:39

Vyhodnotenie 25. ročníka obvodného kola súťaže „SLÁVIK SLOVENSKA 2015“ v Rožňave

Napísal(a) Mgr. Eva Kardošová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
   

rv slavik 16 aCentrum voľného času, PK hudobnej výchovy v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Rožňave usporiadalo v Sobášnej sieni v Rožňave dňa 12.5. 2015 okresné kolo 25. ročníka speváckej súťaže „Slávik Slovenska 2015“.
Po vystúpení žiakov zo ZŠ akademika J. Hronca v Rožňave sa žiaci v otváracom príhovore dozvedeli o stručnej histórii vzniku tejto jedinečnej speváckej súťaže.
Myšlienka na spevácku súťaž detí dozrievala dlho, ale naplno sa rozvinula vo chvíli, keď sa v redakcii časopisu Zornička mohli slobodne rozhodovať, čo chcú a budú robiť. Bolo to v roku 1990. Ako prvý prišiel s myšlienkou speváckej súťaže Peter Štilicha a konzultoval ju s prof. Jozefom Klocháňom, zakladajúcim členom Speváckeho zboru slovenských učiteľov. 
Myšlienkou založiť pri časopise celoslovenskú súťaž sa priam nadchol! Ani nie o týždeň sa zrodil prvý spevníček povinného repertoáru Zorničkinho slávika z jeho dielne. Žiaľ, vyvrcholenia prvého ročníka slávika sa vinou tragickej udalosti nedočkal... Keď od prof. J. Klocháňa už  “požehnanie” mal, Peter Štilicha sa zveril s myšlienkou založenia speváckej súťaže priateľovi Petrovi Dvorskému. Prišiel do redakcie Zorničky a bez váhania súhlasil.

Spoločne sa potom podujali a vložili do organizácie súťaže všetky svoje sily, nápady a kontakty. Urobili všetko pre to, aby Zorničkin slávik mohli vyhlásiť ešte v ročníku 1990/1991 a počkať si na celkovú odozvu, ktorá nebola zlá. Veď v školských kolách v prvom ročníku súťažilo vyše 4 tisíc detí! A potom prišlo nezabudnuteľné finále v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu v roku 1991.

   

Počas 25 rokov v spevníčkoch Slávika Slovenska sa objavilo už vyše 700 slovenských ľudových piesní. A koľko detí či našich slávičkov sa vystriedalo v súťaži počas tých 25 ročníkov? Znie to takmer neuveriteľne, ale v základných kolách súťaže súťažilo už vyše 800 tisíc detí! To je už čo povedať.

Táto spevácka súťaž Slávik Slovenska je postupová od svojich začiatkov.
Začína sa triednymi a školskými kolami, pokračuje okresnými a krajskými kolami. Z víťazov krajských kôl sa potom sformuje finálová zostava Slávika Slovenska, ktorú reprezentujú víťazi troch kategórií zo všetkých krajov Slovenska. Dovedna ich je 24. Tí sa potom v národnom finálovom kole uchádzajú o najvyššie méty: zlatých, strieborných a bronzových Slávikov Slovenska.

Pri hodnotení sa prihliadalo v prvom rade na správnu štýlovú interpretáciu, rešpektovanie regionálnych osobitostí a autentického prameňa ako aj celkový prejav .Pri zostavovaní odborných porôt organizátori súťaže zohľadnili a uprednostnili odbornosť, objektívnosť a korektnosť každého člena poroty.

Interpreti boli pripravení veľmi dobre, spevácke výkony boli vyrovnané. Svedčí to o dlhodobej systematickej pedagogickej príprave talentovaných spevákov, tvorivom vyhľadávaní vhodných a menej známych regionálnych piesní. Vysokú úroveň mali aj hudobné sprievody .
V mene odbornej poroty vyslovujem poďakovanie všetkým pedagógom, rodičom, korepetítorom a hlavne žiakom za zodpovedný a vysoko odborný prístup k tejto náročnej interpretačnej súťaži.

 

   
Výsledky súťaže:
   

I. veková kategória: 

 

1. miesto: Adriana Bovová - ZŠ ak. J.                  Hronca, Rožňava - postup do KK

2. miesto: Blanka Gubeková - ZŠ                        Hostinského, Gemerská Poloma 
3. miesto: Sára Rebeka Dlhošová - ZŠ                Ul. pionierov 1, Rožňava 

 

 II. veková kategória: /8/ 

1. miesto: Samuel Kelečényi - ZŠ Hostinského Gemerská Poloma – postup do KK

2. miesto: Zdenka Terrajová - ZŠ Ul. pionierov 1, Rožňava
3. miesto: Klárka Kereskényiová - ZŠ ak. J. Hronca, Rožňava

 
 
 III. vekov á kategória 
1. miesto: Martina Zagibová - ZŠ Katolická sv. J. Nepomuckého, Rožňava - postup KK 
2. miesto: Lucia Urbančiková – ZŠ Ul. pionierov 1, Rožňava 
3. miesto: Ivana Žudelová - Gymnázium Dobšiná 
Viktória Vojtová – ZŠ P. Dobšinského, Slavošovce 
 
   
   
Slávik Slovenska má krásnu a bohatú históriu, ktorá sa raz zapíše zlatými písmenami do histórie Slovenska. My, jeho tvorcovia, jeho organizátori, spoluorganizátori, podporovatelia a nadšenci, chceme veriť a dúfať, že slávičí hlások, ktorý vychádza z hrdielok tých najjemnejších a najkrajších ľudských bytostí – našich detí – nikdy nezanikne! Že v ňom neumľkne poklad, ktorý je v našich srdciach prítomný kdekoľvek sme – krištáľovo čistá slovenská ľudová 
   

pieseň! „Všetky mladé talenty sa pokúsili predviesť to najlepšie, čo dokážu, aj keď sa to všetkým nepodarilo. Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“ Verím, že o rok sa podarí všetkým ukázať zo seba len to najlepšie.!
Mgr. Eva Kardošová 

Okresná metodička PK hudobnej výchovy

 
   

 

[cincopa AEOAGjMLCLXG]

 

Čítať 1911 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!