pondelok, 02 december 2013 12:45

Vystavené železné formy na výrobu vianočných oblátok sú neoddeliteľnou súčasťou sviatočne prestretého stola

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs PM-december-4aVôňa ihličia, ozdobený stromček, darčeky, nálada plná vľúdnosti, spev kolied, nezvyčajne prestretý stôl a jedlá na ňom. To všetko vytvára neopakovateľnosť vianočných dní, na ktoré sa teší nejedno dieťa i dospelí. Počas decembra budú v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote vystavené železné formy na výrobu vianočných oblátok, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou sviatočne prestretého stola.
Vianočné oblátky sú tradičným štedrovečerným obradovým pečivom - predkrmom s medom alebo cesnakom, ktoré svojou vôňou prísad prevoňajú celú domácnosť. Pripravujú sa z nekvaseného cesta vo formách s cirkevnými symbolmi. Do 18. storočia vianočné oblátky piekli a roznášali kňazi. V cirkevných školách úloha piecť ich pripadla učiteľom. Oblátky roznášali chlapci posledný týždeň pred Vianocami. Chodili po domoch s vinšom, ktoré ich naučil učiteľ: „Mnohovážení páni hospodári. Pri príležitosti narodenia Krista Pána vám posielame tento maličkí kračúnski darček, žebi ste ho ráčili prijať na pamiatku.“ Za oblátky dostali potraviny, peniaze pre učiteľa i drobnú odmenu. Vianočným oblátkam sa prikladali aj magické účinky. Odkladalo sa z nich do siatin,

na liečenie, ochranu pred požiarom či okiadzanie. 
V zbierkovom fonde Gemersko-malohontského múzea sa nachádza niekoľko železných foriem na výrobu oblátok, datovaných do prvej polovice 20. storočia. Najstaršia pochádza z roku 1865 z kúpeľného mestečka Číž, používaná v rodine Hanvayovcov. 

Formy na výrobu oblátok sú produktom kováčskej výroby. Majú podobu veľkých železných klieští, ktoré sú ukončené okrúhlymi, prípadne obdĺžnikovými platňami. Na vnútornej strane platní je razený geometrický, rastlinný alebo figurálny dekor. Najčastejším motívom je šesťcípa hviezda s krížom. Na formách je tiež razené datovanie a iniciály výrobcu alebo majiteľa.
O trvalom mieste vianočných oblátok v tradičnom živote dediny svedčí i filmová adaptácia poviedky Martina Kukučína Vianočné oblátky (1977).
Tlačovú správu pripravila: Mgr. Martina Mareková

 PM-december-1PM-december-2PM-december-3PM-december-4

Čítať 4126 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!