piatok, 27 november 2015 10:36

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote má čínsky meč, ktorý lieči

Napísal(a) Mgr. Anita Medeová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

gmm PM december 2aSúčasťou historického zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je meč vytvorený zo 119 čínskych mincí, z prelomu 18. – 19. storočia. Je symbolom ochrany a podľa poverových predstáv mal magickú moc. Otázky kto a za akých okolností daroval predmet múzeu ostávajú nezodpovedané. V rámci predmetu mesiaca si môžete čínsky liečivý meč pozrieť od 1. do 31. decembra 2015 v priestoroch múzea.

 

Meč vytvorený z čínskych mincí slúžil na odháňanie démona horúčky. Vešal sa nad posteľ chorého človeka, aby nepripustil zlých duchov. V strede tradičných čínskych mincí je štvorcový otvor. Mince sú zviazané striedavo červenou a zelenou niťou, ktoré symbolizujú šťastie a zdravie. Ako náhrada meča slúžila aj samotná minca, respektíve žetón so zobrazením človeka s mečom, zaháňajúceho démona.

Podľa novodobého ponímania meč ochraňuje pred neprajníkmi a nepriateľmi v obchode, pred konkurenciou, pred rôznymi konfliktami a pred stagnujúcou energiou. Z hľadiska Fengshui sa ako ochrana pred konkurenciou umiestňuje nad vstupné dvere vo firme a v pracovni, alebo v ateliéri na severozápadnú stranu. Na ochranu vzťahov a pred konfliktami treba meč zavesiť na juhozápadnú stenu pracovne. Na zlepšenie energie, ktorá prichádza z okna s nepekným výhľadom sa odporúča zavesiť meč nad okno a pre rozprúdenie stagnujúcej energie je potrebné ho umiestniť do sektoru stagnácie.
Mgr. Anita Medeová

 

Čítať 2139 krát Naposledy zmenené piatok, 27 november 2015 10:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!