piatok, 23 september 2016 22:32

Pača - cieľová stanica celookresného stretnutia členov Matice slovenskej

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Telegraficky by sa dalo aspoň čiastočne dať na vedomie to, čo sa odohralo dňa 15. septembra 2016 v malebnej obci Pača, ktorá je rozložená v údolí Pačanského potoka pretekajúcemu obcou aj takto: - Pekné počasie. - Dobrá nálada. -  Vynikajúci matičiari. - Nádherné miesto stretnutia. - Skvelá organizácia...

Na pravom svahu sa nachádza miesto s jedinečným panoramatickým výhľadom na samotnú obec i široko ďaleké okolie. Cieľová stanica celookresného stretnutia členov Matice slovenskej mala zaujímavý, pekný snáď až exotický názov „ Ranč Lúčky“.
Bol to naozaj ranč so všetkým čo k tomu patrí. V prvom rade úžasné kone. Tieto ušľachtilé zvieratá sú tak dokonalé, obdivuhodné, že nič iné sa im nevyrovná. Obdivovali sme ich a verte, že aj skúsili sedieť v sedle a vychutnať si pohľad z chrbta koňa. Najväčší, nezabudnuteľný zážitok mali tí, čo to absolvovali prvýkrát. 
Nasledovala aj streľba z luku. Tiež to nebolo jednoduché i keď to tak spočiatku vyzeralo. Aj touto skúsenosťou sme prešli a boli sme za ňu vďační.

Nechýbala prezentácia k 100. výročiu úmrtia Svetozára Hurbana Vajanského v podaní Mgr. Jozefa Jakubovského. O dobrú náladu sa postarala Starovlachovská muzika, ktorá dokázala vytvoriť atmosféru radosti, pohody, tanca, spevu.
Účastníci podujatia z MO MS Dobšiná, Rejdová, Vlachovo, Gočovo, Nižná Slaná, Gemerská Poloma, Rožňava, Čierna Lehota, Štítnik, Honce, Rožňavské Bystré, Rakovnica a samozrejme domáca Pača, boli privítaný, ako býva nielen slovenským, ale aj slovanským zvykom chlebom a soľou. Prívetivým, milým slovom a originálnym pohostením. Po zaujatí miesta sa úderom 14:00 hodiny rozbehla akcia podľa vopred stanoveného programu. Po oficiálnej časti sa do repertoáru dostalo jedlo. Ponúknutý guláš, ako sa hovorí, nemal chybu. Teda bol vynikajúci. Jeho tvorca nám prezradil, že na prípravu sa použilo, vrátane ingrediencií, dvadsať zložiek. A to všetko v tej najlepšej kvalite. Príprava i varenie sa uskutočnilo s láskou a radosťou a aj preto chuť bola vynikajúca. Aj vegetariáni z neho ochutnali.
Pitný režim fungoval na plné obrátky. Pestré druhy tekutín svedčili o širokom sortimente toho, čo je potrebné i žiadúce.

O dobrú náladu sa postarala nielen spomínaná hudobná skupina, ale aj FS Bučina z Pače spolu so starostom obce. Ich pričinením bolo veselo, dalo by sa povedať úžasne. Jedna pieseň za druhou sa striedali a nálada „gradovala“. Čas ubiehal rýchlejšie ako inokedy. Veď okrem zábavy matičiari mali možnosť porozprávať sa, vymeniť si informácie, potešiť z toho, že majú nielen spoločný záujem, milujú svoju vlasť, krajinu, obec, mesto, rodný kraj, ale najmä majú radi všetkých ľudí. Srdečnosť s akou sa u nich stretávame je nezištná, úprimná. So srdcom dokorán pomáhajú, radia, konajú, bavia sa a nič neľutujú.

Ako to vlastne bolo? Povieme si to tak telegraficky ako sme začínali. Bolo veľké očakávanie. Naplnilo sa nadšením. Hlbokými zážitkami. Trvalými spomienkami. Za vydarenú akciu vrelé poďakovanie patrí hlavnému iniciátorovi podujatia Juravi Bernárovi spoločne s celým pracovným kolektívom, Matici slovenskej v Martine, Domu Matice slovenskej v Rožňave a všetkým ľudom dobrej vôle.
Hostitelia svojim činom, prezentáciou naplnili dávno známu myšlienku, poznatok, novším slovom – slogan by sa dalo predať: „Na Pači sa každému páči“. Srdečná vďaka za nádherne prežité odpoludnie.
Dr. Jozef Sabo

FOTOREPORTÁŽ ZO STRETNUTIA

 

 

Čítať 3072 krát Naposledy zmenené sobota, 24 september 2016 11:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!