streda, 26 apríl 2017 11:18

Tradíciu čistenia a otvárania studničiek v Dome tradičnej kultúry Gemera priblížila folklórna skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého

Napísal(a) M. Ferenczová,
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Tradíciu čistenia a otvárania studničiek v Dome tradičnej kultúry Gemera priblížila folklórna skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého Foto: Mgr.M.Hlaváčová, archív GOS

V stredu 19. apríla 2017, aj napriek nepriaznivému počasiu, prišli priaznivci folklorizmu do Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave na ďalší folklórny večer, aby sa dozvedeli niečo nové o jarných zvykoch a obyčajoch v hornom Gemeri. Diváci mali príležitosť vidieť scénicky spracovanú tradíciu čistenia a otvárania studničiek v podaní folklórnej skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého i ďalšie spevácko - tanečné čísla.

„Nechýbalo ani rozprávanie o jarných obyčajoch i bežných činnostiach v našich dedinách, o svoje zážitky sa podelili hostia večera pani Zuzana Tomková, vedúca folklórnej skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého a pán Ladislav Zachar, rezbár z Čiernej Lehoty. Moderátorka Mgr. Martina Dudášová ich vyspovedala zo spomienok na detstvo, kedy ľudové zvyky boli v našich obciach ešte súčasťou bežného života,“ doplnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska.
Návštevníci si po programe pozreli malú výstavku drevených reliéfov Ladislava Zachara, ktorá značne obohatila toto cyklické podujatie.
M. Ferenczová, GOS Rožňava
Foto: Mgr.M.Hlaváčová, archív GOS

FOTOGALÉRIA

 

 

Čítať 1774 krát Naposledy zmenené piatok, 28 apríl 2017 11:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!