pondelok, 12 február 2018 23:58

Gemerské osvetové stredisko vo februári ponúka tvorivé dielne pre školy, ale aj workshopy, kurzy a klub pre dospelych Doporučený

Napísal(a) gos
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Z Gemerského osvetového strediska v Rožňave sme dostali možnosť informovať zaujemcov o ľudovú tvorbu s ponukou využiia tvorivých dielní pre školy, ale aj workshopy, kurzy a klub pre dospelých.
Počas zimných dní februára sa takto pomocou rôznych odborníkov naučia, alebo tiež zdokonalia v niektorých svojich záľubách. Aj keď je pred nami ešte dosť dní, istotne túto ponuku využijete a prihlásite sa tam, kde sa budete najlepšie cítiť.

Kurz paličkovanej čipky

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave aj v tomto roku pokračuje v organizovaní vzdelávacích aktivít pre verejnosť. V mesiaci február zahájime kurz paličkovanej čipky pre začiatočníkov.

Účastníci sa počas dvadsiatich hodín naučia správne navíjať nite na paličky, viazať tkáčsky uzol a v paličkovaní využívať techniku jednopárového, dvojpárového pletenca, pletenca s pikotkami, techniku plátenka s rovným okrajom, techniku prekríženia, preloženia, spájania väzieb a vytvárania samostatných diel z paličkovanej čipky aj s využitím gemerských vzorov. Účastníkom sa bude venovať skúsená lektorka Anna Urbánová, ktorá je aktívnou členkou Klubu paličkovanej čipky pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave.

2018 02 24 kurz palic cipkyVzhľadom k malej skupine, päť až šesť účastníkov, garantujeme individuálny prístup lektora ku každému účastníkovi. Aj preto je potrebné sa prihlásiť včas, záväzné prihlášky, ktoré nájdete na www.gos.sk, očakávame do 21. februára 2018. Kurz bude prebiehať počas víkendov a zahájime ho 24. 2. 2018 o 9.00 hod. v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej ulici č. 8 v Rožňave.
Účastnícky poplatok je 60,- €. V cene je zahrnutá práca lektora, pracovné pomôcky, nástroje a materiál.
Bc. Valéria Munková 

Klub tkania
S cieľom uchovávania a rozvíjania tradičného tkáčskeho remesla Gemerské osvetové stredisko v Rožňave zakladá Klub tkania v Dome tradičnej kultúry Gemera.
Kto sa môže stať jeho členom? Každý, kto sa v minulosti zúčastnil našich aktivít – tkáčskych workshopov, kurzov, alebo niekedy tkal s mamkou, či babkou, ale aj ten, 2018 02 19 klub tkaniakto sa chce zdokonaľovať v tkaní a snovaní, stretnúť sa s ľuďmi s podobným záujmom a vymieňať si navzájom skúsenosti. Klub bude pracovať pod vedením odbornej lektorky – známej tkáčky z Kokavy nad Rimavicou pani Ľubomíry Žilkovej. Prvé stretnutie klubu tkania sa uskutoční 19. februára 2018 v čase od 14.00 do 18.00 hod. v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej ulici č. 8 v Rožňave.

Takéto klubové stretnutia sú jednou z aktivít Gemerského osvetového strediska zameraných na zachovanie dedičstva našich predkov, snahou motivovať ľudí k záujmu o zachovanie remesla, podporiť ručnú prácu a kreatívnu tvorbu, ponúknuť zmysluplný spôsob trávenia voľného času záujemcom. Podobne sa u nás pravidelne a radi stretávajú členky Klubu paličkovanej čipky a členovia Hrnčiarskeho klubu.

Workshopy pre dospelých

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave v mesiaci február ponúka pre verejnosť workshop pre dospelých, zameraný na výrobu tradičných handrových bábik viazanou technikou. 

2018 02 20 textilny workshopAké materiály použiť, ako strihať látku, vytvoriť telíčko, hlavičku, zviazať jednotlivé časti tela, vytvoriť bábiku bez použitia ihly, to všetko sa dozviete od odbornej lektorky Evy Čabrovej.

Workshop sa uskutoční 20. februára 2018 od 16.30 do 18.30 hod. Počet účastníkov je limitovaný, preto sa prihláste čo najskôr telefonicky na uvedené číslo, alebo písomne na mailové adresy. Poplatok je 10 eur. Ručne vyrobené bábiky, či hračky v sebe majú vždy kus srdca a radosti z tvorby.

2018 02 21 keramicky workshopDruhý v ponuke je workshop v hrnčiarskej dielni pre dospelých, zameraný na výrobu keramických šperkov. Každý účastník si pod vedením hrnčiarky Renáty Kseničovej vyrobí svoje vlastné originálne šperky. Vyskúša si tradičné postupy hrnčiarskej výroby – modelovanie voľnou rukou, hotový výrobok si vyzdobí engobami a glazúrami. Na úplnú výrobu sú potrebné dve stretnutia, keďže treba počítať s časom potrebným na modelovanie, dekorovanie, schnutie, glazovanie, vypálenie hlinených komponentov a skompletizovanie. Prvé sa uskutoční 21. 2. a druhé 7.3. 2018 od 16.30 do 18.30 hod. Poplatok je 20 eur, cena zahŕňa aj materiál na skompletizovanie vyrobených šperkov (šnúry na zavesenie, uzávery).

Ponúkame vám možnosť stráviť voľný čas v príjemnom tvorivom prostredí.
Oba workshopy sa uskutočnia v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava).
Záväzné prihlášky očakávame do 16. 2. 2018.
Eva Čabrová,

Tvorivé dielne pre školy
Bujaré obdobie fašiangov sa končí už v utorok 13. februára 2018 o polnoci symbolickým pochovaním basy. Nasledujúcou stredou, nazývanou popolcová alebo aj škaredá, 2018 02 19 TD post DTK RVzačína obdobie štyridsaťdňového pôstu, ktorý je prechodným obdobím medzi zimou a jarou. V období po popolcovej strede sa už neorganizujú žiadne zábavy a podľa kresťanských tradícií sa má vtedy človek pripraviť fyzicky aj duševne na jeden z najdôležitejších sviatkov roka - Veľkú noc.

Na toto pôstne obdobie sme v Dome tradičnej kultúry Gemera pripravili tvorivé dielne pre školy, v ktorých sa deti dozvedia viac o tradíciách počas pôstu na Gemeri a naučia sa vyrábať posúchy, cigánske tkaničky a keramické misky.
Termín: 19. a 20. 2. 2018

Prihlasovať sa môžete na 60-minútove bloky so začiatkom o 9.00, 11.00 a 13.00 hodine.
Kapacita každej dielne: 10 žiakov
Poplatok: 1€/žiak/dielňa

V prípade záujmu a pre koordináciu aktivít ma kontaktujte mailom alebo telefonicky.
A. Kleinová,

, 0905 919 431
Gemerské osvetové stredisko
Betliarska 8, 048 01 Rožňava

 

Čítať 2647 krát Naposledy zmenené piatok, 16 február 2018 19:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!