streda, 21 február 2018 22:13

Na pôstnom folklórnom stretnutí (U nás taká obyčaj) sa predstaví folklórny súbor Dubina z Rožňavy

Napísal(a) M. Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, vás pozýva v stredu 28. februára 2018 do Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave na ďalšie stretnutie s ľudovými zvykmi a zaujímavými remeslami, ktoré sa v Gemeri zachovali. V minulosti, keď skončilo fašiangové obdobie už sa nekonali zábavy, zabíjačky ani svadby, nastal pôst. Zavládla zmena aj v stravovaní, hlavne sa obmedzilo jedenie mäsa, slaniny, sladkostí i požívanie alkoholu. Počas pôstu sa ľudia pripravovali fyzicky aj duševne na jeden z najdôležitejších sviatkov v roku – Veľkú noc.

2018 02 28 U nás 2Ale aj v pôstnom období boli práce, ktoré sa museli dokončiť do jari, lebo potom už bola robota na poliach. Pracovali väčšinou doma, menej sa stretávali, navštevovali sa len rodiny. 

„Na tomto pôstnom folklórnom stretnutí Vám predstavíme folklórny súbor Dubina z Rožňavy aj z inej strany. Je to jedna veľká rodina priaznivcov ľudovej kultúry a viacerí jeho členovia okrem spevu a tanca ovládajú aj tradičné remeslá. Dokážu vyrobiť hudobné nástroje aj na nich zahrať, ale aj zhotoviť krásne vyšívané kožúšky, ručne vystrúhať šindle, ale aj ďalšie tradičné výrobky,“ doplnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska. 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Vstupné: 2€

Mária Ferenczová

 

Čítať 1340 krát Naposledy zmenené štvrtok, 22 február 2018 21:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!