piatok, 02 marec 2018 17:05

Zvyky a obyčaje počas pôstu s folklórnym súborom Dubina Doporučený

Napísal(a) M. Frenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Posledný februárový večer v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave sa niesol v pôstnom duchu. Diváci mali príležitosť spoznať folklórny súbor Dubina z Rožňavy aj z inej strany ako spievajúcich a tancujúcich folkloristov. Martina Dudášová, moderátorka večera, privítala troch zástupcov tejto veľkej rodiny a svoje otázky postupne adresovala Ivanovi Nemčokovi, vedúcemu súboru, Marekovi Dovalovskému a Márii Huňákovej. Obidvaja sú rodáci z Rejdovej a k tradíciám, remeslám a gemerskej kuchyni majú blízko. Ivan Nemčok, napriek tomu, že pôvodom nie je Gemerčan, už viac ako 30 rokov pôsobí na gemerskej folklórnej scéne. So svojimi deťmi šíri piesne a tance horného Gemera a vštepuje ich aj tým najmladším v detskom súbore Haviarik.

Marek Dovalovský sa venuje ručnej výrobe šindľov, šitiu gemerských kožúškov, ktoré aj vyšíva, ale vyhotovil aj niekoľko mužských košieľ. Divákov potešil aj svojimi ukážkami šindľov a kožúškov. Mária Huňáková porozprávala o pôstnych jedlách, ktoré varievala jej mama. Divákov zaujali niektoré jedlá so zvláštnymi názvami, aj také, ktoré sa v súčasnosti vôbec nevaria.

„Projektom U nás taká obyčaj chceme divákom čo najvernejšie sprostredkovať zvyky, obyčaje a informácie aj s menej speváckymi a tanečnými príležitosťami v období roka. Počas pôstu sa stretávali rodiny, aby sa porozprávali i pomohli s väčšími prácami a pri tom si aj zaspievali buď nábožné, alebo clivejšie piesne. Také ponúkli divákom aj členovia folklórneho súboru Dubina z Rožňavy,“ doplnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

M. Ferenczová

 

Čítať 4478 krát Naposledy zmenené nedeľa, 04 marec 2018 19:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!