pondelok, 12 november 2018 18:40

Stredný Gemer intenzívne žil komunálnymi voľbami Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Budova Mestského úradu v Revúcej. Budova Mestského úradu v Revúcej. Foto: Peter Poboček

Stredný Gemer, do ktorého časť nášho regiónu patrí, po minulé dni tiež intenzívne žil Komunálnymi voľbami 2018. Aj v tomto regióne volebná intenzita kulminovala počas soboty 10. novembra na celom jeho území. Keďže toto spomínané územie nie je politicky určené, budeme sa spoliehať na to hraničiace územie, ktoré tvoria obce a mestečká začlenené do okresu Revúca. Keďže susedí s horným Gemerom môžeme predpokladať, že sú tam vytvorené podobné podmienky aj pre život obyvateľov. Patrí teda na Slovensku medzi menej rozvinuté regióny. Podľa údajov Slovenského štatistického úradu bolo na tomto území do volieb zapísaných 31 159 oprávnených voličov. V tomto okrese z nich prišlo k volebným urnám nakoniec hlasovať iba 47,73 % voličov, ktorí odovzdali 14 390 hlasovacích lístkov.

Tento údaj je nižší aj v porovnaní s celoslovenskými údajmi.

Vo všetkých 42 obciach volebné výsledky boli veľmi rozdielne. Rovnaké výsledky sa samozrejme ani neočakávali. Najväčším voličským potenciálom disponovali tieto mestá: Revúca 10 009, Tornaľa 5 960 a Jelšava 2 303. V ostatných obciach sa tento údaj pohyboval od 54 voličov v Hrlici, až po Lubeník, kde bolo zapísaných 1054 voličov. Najmenej voličov prišlo do volebných miestností vo Višňovom, kde členovia volebnej komisie privítali iba 19 voličov. Najnižšie percento voličov, ktorí prišli uplatniť svoje volebné právo bola obec Kameňany, ktorá sa prejavila iba 29,13 % účasťou. Za ňou nasledujú: Muráň - 31,74 %, Jelšava 34,34 % a Revúca 36,95 % . Svoje právo voliť využili vo väčšom rozsahu zase na druhej strane tieto obce: Polina 86,41 %, Gemerské Teplice 82,63, % a Ratkovské Bystré 76,75 %.

Aj keď účasť na komunálnych voľbách v regióne stredného Gemera nemala ani 50-perentnú účasť voličov, aj tak údaje, ktorými disponuje Štátna volebná komisia spĺňajú požiadavky ich platnosti. Stredný Gemer má teda platné volebné výsledky, ktoré voliči dosiahli 10. novembra 2018. Voliči zvolili v 42 obciach regiónu funkcionárov, ktorí budú môcť od stanoveného termínu, t.j. 30 dní od volieb uplatňovať svoj mandát. Medzi 42 zvolenými verejnými činiteľmi bude od spomínaného termínu aj 9 novozvolených v týchto obciach: Slavomír Poliak Hrlica, Milan Pavko Lubeník, Milan Pršeba Magnezitovce, Ján Kvetko Muránska Dlhá Lúka, Marian Szentandrássi Muránska Huta, Jaroslav Oravec Muránska Zdychava, Július Buchta (primátor) Revúca, Ľubomír Eremiáš Rybník, Daniel Fakla Sirk a Anna Kalinová Skerešovo.

Do poslaneckých lavíc na strednom Gemeri zasadne 244 zvolených poslancov. Dodatočné voľby nie je potrebné nikde uskutočniť. Volebný deň možno hodnotiť ako kľudný, bez žiadnych nežiadúcich emócií a bez iných rušivých javov.

Na záver zagratulujme zvoleným starostom i primátorom stredného Gemera a zaželajme hodne síl i iniciatívy pri napĺňaní ich volebných programov na nasledujúce 4 roky.
Medzi odchádzajúcimi funkcionármi, ktorí po týchto voľbách prestanú vykonávať svoj mandát je aj primátorka Revúcej, pani Eva Cireňová. V uvedenej funkcii si odkrútila 3 volebné obdobia, preto sa rozhodla, že v týchto komunálnych voľbách na túto funkciu nebude reflektovať. Po voľbách ju na stolci primátora vymení jej doterajší zástupca Július Buchta. Záujem o primátorské kreslo mali záujem aj ďalší, ktorí v otvorenom súboji snažili sa získať na svoju stranu voličov Revúcej. Súboj teda vyšiel v prospech Júliusa Buchtu, ktorý mal podporu v SNS a v Smer-e SD. Rozdielom 309 hlasov nakoniec svojho najväčšieho súpera zdolal.

Novozvolený mestský parlament v Revúcej bude pozostávať z poslancov, ktorými sa vo voľbách stali: Michal Žgravčák, NK, Ing. Július Buchta – SNS, Bc. Ján Magura NK, MUDr. Pavel Pelikán NK, Ing. Milan Poprocký NK, Hilda Puterová SMS, Ing. Dušan Dorčák, PhD. NK, JUDr. Mikuláš Kuchta NK, Jaroslav Vredík SNS, Tatiana Kršková NK, Mg. Lucia Medvecová NK, JUDr. Jana Ježíková NK, Mgr. Pavel Šepík NK.

MG od

ZOZNAM zvolených starostov a primátorov okresu Revúca 11. 11. 2018

 

Čítať 1170 krát Naposledy zmenené utorok, 13 november 2018 12:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!