piatok, 10 september 2021 11:20

Čestná cena predsedu Košického samosprávneho kraja, in memoriam aj pani Helene Mišurdovej Doporučený

Napísal(a) M. K.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Čestnú cenu predsedu Košického samosprávneho kraja, in memoriam pre pani Helenu Mišurdovú prevzala z rúk predsedu Ing. Rastislava Trnku vnučka ocenenej MUDr. Helena Potocká Čestnú cenu predsedu Košického samosprávneho kraja, in memoriam pre pani Helenu Mišurdovú prevzala z rúk predsedu Ing. Rastislava Trnku vnučka ocenenej MUDr. Helena Potocká

„Hodnota človeka sa nedá vyvážiť peniazmi. O skutočne hodnotných, šikovných a húževnatých ľudí nie je na východe núdza. Doma aj za hranicami ukazujú, že vytrvalosť prináša výsledky. Takýchto ľudí si váži aj Košický samosprávny kraj.“ Týmito slovami sa všetkým zúčastneným prihovoril predseda Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislav Trnka v sobotu 4. septembra 2021 v Štátnom divadle v Košiciach, kde sa konal slávnostný ceremoniál udeľovania najvyšších verejných ocenení Košického samosprávneho kraja za rok 2020. 

Spomedzi devätnástich ocenených osobností a dvoch kolektívov bola udelená Čestná cenu predsedu Košického samosprávneho kraja, in memoriam aj pani Helene Mišurdovej, obyvateľke obce Rakovnica. Medzi ďalšími ocenenými boli napríklad aj také osobnosti ako prof. MgA. Juraj Jakubisko, filmový režisér, scenárista, kameraman, alebo osobnosti späté s Gemerom a Rožňavou, ako Norbert Werner, astrofyzik, doc. Mgr. Jurina Rusnáková, romologička, pedagogička, či  prof. JUDr. Ladislav Orosz, CSc., právnik a pedagóg.

ke oceneni ksk

Slávnostného aktu udeľovania ocenení  sa zúčastnila MUDr. Helena Potocká, vnučka ocenenej Heleny Mišurdovej a navrhovateľ PhDr. Marek Koltáš, PhD.

ke divadlo 1Moderátorka podujatia charakterizovala pani Mišurdovú takto: „Dlhoročná dobrovoľníčka Československého červeného kríža, ktorá za výnimočnú empatiu a ľudskosť získala najvyššie ocenenie Medzinárodného výboru Červeného kríža Medailu Florence Nightingalovej. Počas vojny zachránila život dvoch vážne zraneným anglických pilotov, ako dobrovoľná zdravotná sestra sa staralo o ranených vojakov, liečila partizánov, zabezpečovala materiál na ich ošetrovanie. Pomáhala tiež odstraňovať nevybuchnutú vojnovú muníciu. Po skončení vojny poskytovala ošetrovateľskú starostlivosť ľuďom vo svojom okolí.

Vyznamenané osobnosti späté s Gemerom a Rožňavou

misurdova brozura osobnosti v510241024 13    orosz brozura osobnosti v510241024 20    rusnakova brozura osobnosti v510241024 15      werner brozura osobnosti v510241024 24

Helena Mišurdová,

in memoriam

Dlhoročná dobrovoľníčka Československého červeného kríža, ktorá za výnimočnú empatiu a ľudskosť získala najvyššie ocenenie Medzinárodného výboru Červeného kríža Medailu Florence Nightingalovej.

 

Ladislav Orosz

Vysokoškolský pedagóg na Právnickej fakulte a Fakulte verejnej správy UPJŠ v Košiciach, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

 

Jurina Rusnáková

Začínala v úspešnej kultúrno-výchovnej rómskej organizácii na rodnom Gemeri. Dnes je riaditeľkou Ústavu romologických štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

 

Norbert Werner

Pôsobí ako docent na Masarykovej univerzite v Brne a ako hosťujúci profesor na univerzite v Hirošime. V minulosti viedol výskumný tím astrofyziky vysokých energií na univerzite v Budapešti a aj v Ústave časticovej astrofyziky a kozmológie Stanfordovej univerzity v Kalifornii.

 

FOTO: Fotografie z ceremoniálu uverejnené na facebooku

M.K.

Čítať 1185 krát Naposledy zmenené piatok, 10 september 2021 17:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!