pondelok, 19 máj 2014 18:32

Máte chvíľu čas? Na stoličke Márie Terézie sa vám bude príjemne sedieť

Napísal(a) Silvia Turnerova
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ba stolicka-mtaNa čom sedela európska šľachta a o historickom vývoji stoličiek a sedacieho nábytku sa návštevníci výstavy Na čom sedela Európa dozvedia priamo od kurátorky výstavy Mgr. Kataríny Malečkovej. Autorské sprevádzanie sa koná vo štvrtok 22. mája o 17.00 hod. v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží v Bratislave. 
Okrem klasických stoličiek, kresiel a sedacích súprav datovaných od 16. storočia až po nadčasový dizajn známeho Michaela Thoneta v 30. rokoch 19. storočia zaujme aj niekoľko kuriozít: bidet ukrytý v stoličke, detské kresielko na sedenie pri kozube, alebo stolička z dančích lopát a srnčieho parožia. Unikátom výstavy je kreslo zo súpravy Zlatého salónu, ktorú pre svoju dcéru Máriu Antoinettu dala vyrobiť ako svadobný dar jej matka Mária Terézia. 
Výstava Na čom sedela Európa sa v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží koná do 15. augusta 2014. Viac informácií o výstave nájdete na stránke Slovenského národného múzea – www.snm.sk
Mgr. Katarína Malečková absolvovala v roku 1980 štúdium Vedy o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení školy necelý rok pracovala v Tatranskej galérii v Hornom Smokovci. Od

roku 1981 pôsobí v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu Bojnice ako kurátor a kustód zbierky umeleckého remesla a sochárstva. Okrem výskumu zbierok umeleckého remesla, najmä hodín, zbraní a nábytku sa venuje aj stavebnej histórii zámku a osobe posledného šľachtického majiteľa bojnického zámku, grófovi Jánovi Františkovi Pálfimu ako zberateľovi.

 

Čítať 3647 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!