piatok, 25 október 2019 20:43

Dedinka Drienčany opäť rozdávala zlaté podkovy, zlaté perá i zlaté vlasy Doporučený

Napísal(a) Ing. Magdaléna Kantorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dedinka Drienčany na chvíľku opäť ožila aj tento rok slovenskými rozprávkami. V dňoch 23. a 24. októbra 2019 sa tam konal už XVI. ročník regionálnej a XIV. ročník celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Súčasťou obidvoch dní bola aj spomienka venovaná spisovateľovi Jonatanovi Dobroslavovi Čipkovi, ktorého 200-té výročie narodenia si tento rok pripomíname, a ktorý podobne ako Pavol Dobšinský žil a pôsobil ako farár v obci Drienčany. Po ukončení spomienkového pásma, súťaž oficiálne otvorili starosta obce Drienčany Peter Švoňava a riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote Darina Kišáková. Regionálneho kola sa zúčastnilo 31 súťažiacich z okresov Rimavská Sobota a Revúca. Súťažili v troch kategóriách, pričom výsledky regionálneho kola sú nasledovné:

I. kategória
1. miesto: Natália ĽUPTÁKOVÁ
2. miesto: Gréta KROKAVCOVÁ
3. miesto: Matej LAŠŠÁK

II. kategória
1. miesto: Filip KÁNTOR
2. miesto: Miroslav ZÁVACKÝ
3. miesto: Sara ŽABKOVÁ, Matej PSOTKA

III. kategória
1. miesto: Vratko MANČUŠKA
2. miesto: Adam GOMBALA
3. miesto: Andrej FODOR, Miriam LÁSKOVÁ. 

    

Všetci umiestnení automaticky postúpili do celoslovenského kola, ktorého sa zúčastnilo 30 recitátorov z rôznych kútov Slovenska od Dunajskej Stredy až po Košice.

Súťažiacich počas obidvoch dní hodnotila odborná porota v zložení: v 1. kategórii bola predsedkyňou poroty Ivana Kivaderová a členkami Drahomíra Plichtová a Ingrid Šulková, v 2. kategórii predsedkyňou bola Gabriela Tomajková, členmi Tatiana Kršková a Juraj Genčanský a v 3. kategórii bola predsedkyňou poroty Katarína Kovačechová s členkami Nadeždou Garayovou, Eliškou Sadílekovou a Milanou Jutkovou.

 

A tu sú výsledky celoslovenského kola:

Pre účastníkov celoslovenskej súťaže bola pripravená aj beseda so známou slovenskou spisovateľkou Petrou Nagyovou Džerengovou, ktorá bola príjemným spestrením celého dňa. Súčasťou obidvoch dní bola výstava slovenského ilustrátora Miroslava Regitka, prezentácia obce a Pamätnej fary P. E. Dobšinského a krásne rozprávkové princezné, ktoré spestrili obidva rozprávkové dni a účastníci mali aspoň na chvíľku pocit, že sú ako v rozprávke.

Všetkým výhercom ešte raz srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme všetkým účastníkom regionálnej a celoslovenskej súťaže. Veríme, že všetci odchádzali s dobrým pocitom. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie v tejto krásnej dedinke.

Regionálnu a celoslovenskú súťaž v prednese slovenskej rozprávky organizovalo Gemersko-malohontské osvetové stredisko z Rimavskej Soboty v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s Obcou Drienčany, ECAV Drienčany a Maticou slovenskou. Projekt finančne podporil Fond na podporu umenia. 

 

I. kategória
1. miesto: Emma KASÁŠOVÁ
2. miesto: Veronika GBÚRIKOVÁ
3. miesto: Natália ĽUPTÁKOVÁ

II. kategória
1. miesto: Filip KÁNTOR
2. miesto: Klára JURÁŠOVÁ
3. miesto: Tomáš FEHÉRPATAKY

III. kategória
1. miesto: Dávid POLAN
2. miesto: Pavlína PRASKAČOVÁ
3. miesto: Vratko MANČUŠKA

 

Ing. Magdaléna Kantorová

Čítať 1259 krát Naposledy zmenené sobota, 26 október 2019 09:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!