×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/pamatna/sad
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/gemerteplice/sport
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/pamatna/sad
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/gemerteplice/sport
nedeľa, 10 júl 2011 19:22

Gemerský Sad má malé dedinské múzeum ľudových tradícií a spôsobu života starých rodičov Doporučený

Napísal(a) Mgr. Zuzana Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Obec Gemerský Sad vznikla zlúčením dvoch malých obcí Mikolčany a Nováčany. Spoločné pomenovanie Gemerský Sad obec dostala podľa rozsiahlych ovocných sadov, ktoré obklopujú obidve obce, ale žiaľ po zániku JRD ich nikto neudržuje. Starostom obce už druhé volebné obdobie je pán Vojtech Pataki, ktorému na živote obce veľmi záleží, čo vidieť na úprave, výstavbe obce a kultúrnych podujatiach, ktoré obec každý rok organizuje.

Veľmi aktívne sú v obci občianske združenia: Poľovnícke združenie Gemerský Sad, ZO Jednoty dôchodcov na Slovensku s predsedníčkou K. Kiselovou a OZ pre rozvoj obce Gemerský Sad.

Na podnet starostu obce v roku 2007 v Mikolčanoch obnovili starý učiteľský dom, v ktorom zriadili kaplnku evanjelickej cirkvi, klub ZO JDS a múzeum – expozíciu ľudových tradícií a spôsobu života prastarých rodičov. V jednej časti je to zariadenie starej kuchyne so starými nádobami a hrncami, v druhej časti predná izba s ukážkou vtedajšieho oblečenia, posteľ s pestrými perinami a vyzdobená je dobovými fotografiami. V druhej izbe krosná pripravené na tkanie, rôzne historické nástroje a veci dennej potreby.

Zaujímavá expozícia - na malom priestore sa dá vidieť to, s čím sa už nikde nestretnete - starodávne zariadenie izieb plné krásnych maľovaných nádob a výšiviek, vecí každodennej potreby. Pri prehliadke neviete, čo skôr obdivovať. Zariaďovanie múzea sa dialo za aktívnej pomoci všetkých občanov obce, ktorí venovali múzeu vystavené exponáty. Starosta pán Pataki nás oboznámil, že ich malé dedinské múzeum boli pozrieť i mnohí zahraniční hostia z Maďarska, Nemecka, Škótska, Španielska, Slovinska a 198 účastníkov XI. Okresného turistického zrazu seniorov v Gemerskom Sade - čo je zdokumentované v kronike múzea.

Keď zablúdite na potulkách Slovenskom aj do Gemera, navštívte obec Gemerský Sad. Stretnete tam pohostinných ľudí a starostu obce, ktorému prospech obce a život občanov leží na srdci.

 

Mgr. Zuzana Homoliaková

Foto: revuca24.sk

{gallery}kultura/pamatna/sad{/gallery}


Čítať 7220 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!