×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/muran/fejsbuk
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/muran/fejsbuk
streda, 01 október 2014 13:48

Hrable od Jana Sklenárika z Muráňa

Napísal(a) Ing. Ladislav Kováč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

hrabanie na muran1aKeď som pred pár dňami hrabal lístie v záhrade, hrable, ktoré som držal v rukách, mi vnukli nápad na malý článok do Muránskych novín. Hrable, ktoré mám už roky, vznikli v Muráni. Vyrobil ich pán Ján Sklenárik od Fidra. Býval s rodinou v malom domčeku oproti Engla, mal tam aj malú dreváreň, ktorá bola súčasne jeho dielňou na výrobky z dreva. Čo viem, vyrábal hrable a kosiská, možno aj iné výrobky a to všetko úplne ručne, bez elektrickej vŕtačky alebo iných strojov. Do hrabliska navŕtal dierky pre zuby, ručným vrtákom – nebožiecom, a keď ich vsadil, boli pekne v jednom rade a medzi sebou rovnobežné. Každá časť hrablí bola z iného dreva. Ručne strúhané zuby boli také presné, že držia pevne v hrablisku aj po rokoch. Na nedeľnú odpoludňajšiu prechádzku chodieval najčastejšie na Kopane. Nosil so sebou malú pílku, ktorou vyrezával rovné liesky na rúčku na hrable.
Myslím, že takto ručne vyrobenými hrabľami dokázal zásobiť všetkých Muránčanov.

Podobnú zručnosť mal aj jeho brat Peter, ktorý bol železničiar. Pán Ján pracoval ako majster na muránskej píle, kde kubicíroval drevo dovezené na pílu z muránskych hôr. Ručne vyrábané výrobky z dreva bola jeho záľuba. Mal jedného syna Martina, ktorý sa priženil do Gemerského Milhosťa. To je všetko, čo o ňom viem. Videl som už veľa hrablí, ale také, ako muránske od pána Sklenárika ešte nie. Nebyť jeho hrablí, možno by som si na neho už ani nespomenul. 

Po každom z nás niečo zostane. Pracujme a žime tak, aby to boli len milé spomienky. Ale dajme si otázku: „Čo zostane po mne?“ Po mne vodné turbíny v Kórei a rôzne stavby vo VSŽ.
Ing. Ladislav Kováč

(Zdroj: Muranske noviny č. 3/2014)

 

Čítať 4173 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!