×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/oslavy/dmsrs
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/oslavy/dmsrs
streda, 15 október 2014 10:34

Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota predstavuje na chirurgii dve novinky

Napísal(a) Tomáš Kráľ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

RS-Novy operacny stol-juhasz-1aChirurgické oddelenie v nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota sa zmodernizovalo. Rekonštrukciou prešli dve operačné sály, v jednej z nich je nový špičkový operačný stôl. Vďaka novému vybaveniu môžu operatéri komfortnejšie vykonávať odborné chirurgické výkony. Medzi ne patrí aj nová metóda operačného riešenia zlomenín krčka stehennej kosti so zachovaním vlastnej hlavice. Túto metódu nemocnica v Rimavskej Sobote zaviedla ako prvá na Slovensku. 
Nový operačný stôl Trumpf Mars je mobilný univerzálny operačný stôl na kolieskach, na elektromechanický pohon a s modulárnou operačnou doskou. Slúžiť bude na traumatologické a ortopedické výkony. Stôl umožňuje rozšíriť paletu výkonov a operatérovi pri náročnejších výkonoch zabezpečuje oveľa vyšší komfort potrebný na precízny výkon operácie. Celková investícia do nového operačného stola a do rekonštrukcie dvoch sál na chirurgickom oddelení predstavovala takmer 100 000 eur.

Už pred časom chirurgické oddelenie zaviedlo novú operačnú metódu, ale zásluhou nového vybavenia sa počíta

s oveľa vyšším nasadením ako doteraz. Ide o novú koncepciu operačného riešenia zlomenín krčka stehennej kosti so zachovaním vlastnej hlavice a týka sa frekventovanej zlomeniny vyskytujúcej sa najmä medzi starými ľuďmi po šesťdesiatke. Tento zákrok predstavuje alternatívu totálnej endoprotézy bedrového kĺbu. Je šetrnejší k pacientovi a súčasne ekonomicky oveľa menej náročný. Ide o mini invazívnu techniku s malou operačnou záťažou a s minimálnym krvácaním. Samotná operácia trvá iba približne 20 minút. Pacient má iba približne 2 cm ranu, minimálnu stratu krvi a na druhý deň už môže chodiť s limitovaným zaťažovaním operovanej končatiny. 

RS-Novy-operacny-stol-primar-JuhaszTúto metódu vyvinuli v Župnej nemocnici v Kecskeméte a dnes je v Maďarsku rozšírená vo viacerých nemocniciach. Doteraz tam podľa tejto metódy vykonali viac ako 800 operácií.
Prvú operáciu tohto typu realizovali s dobrým výsledkom v Rimavskej Sobote už pred dvomi rokmi, dnes majú za sebou viac ako 20 takýchto zákrokov. Vďaka novému operačnému vybaveniu a dosiahnutým výsledkom však v blízkej budúcnosti očakávame ich výrazný nárast. Dôkazom je postupné zavádzanie výkonu aj do sesterskej nemocnice Svet zdravia v Rožňave.
„S novou operačnou metódou sme začali na Slovensku práve v Rimavskej Sobote. Keďže zlomenín krčka stehennej kosti medzi starými ľuďmi pribúda, očakávam rozšírenie tejto metódy aj do ďalších nemocníc,“ zdôraznil MUDr. Peter Juhász, primár chirurgického oddelenia nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota.

Tomáš Kráľ

 

 

 

Čítať 4670 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!