pondelok, 27 júl 2015 20:04

Nezabudnuteľný prázdninový zážitok. Aj poklad kráľa Williama VI. sa im podarilo nájsť

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

mdl black 1aDeväť úžasných dní, v historickom meste Banská Štiavnica, v spoločnosti detí z celého Slovenska, tak takýto bol tábor Black&White 2015 – žime spolu. OZ Equity spoločne s množstvom dobrovoľníkov zorganizovalo a zrealizovalo letný tábor pre rómske a nerómske deti, ktoré tak mali jedinečnú príležitosť zažiť niečo neopakovateľné.
Už po tretíkrát sa ho mali šancu zúčastniť aj deti z osady Rúbanka v Muránskej Dlhej Lúke. Motivovaní na začiatku školského roka, bola to odmena za vynikajúci prospech, správanie, dochádzku do školy, ale aj spoluprácu s rodinou. Ťažký výber, šikovných detí máme v škole dosť, a miest v tábore nie je veľa. Roman a Denis boli tí, ktorých som navrhla, a ktorí aj prešli výberom.
Tento tábor je úžasný v tom, že sa tam deťom, ich vedúcim a Lydke Šuchovej podarilo vyriešiť „rómsky problém“...resp. dokázať, že nijaký nie je. Aspoň v tomto tábore nie. Spoločné stolovanie, ubytovanie, hry, plnenie rôznych disciplín, etapových úloh, vzájomná pomoc. A môžem vám prezradiť, že poklad kráľa Williama VI. sa im podarilo nájsť a zachránili tak kráľovstvo. Toto miesto by mali navštíviť všetci tí, ktorí tvrdia, že sa to nedá. Dá! Starší pomáhali mladším, chalani babám, a pomaly ste

mdl bw 5mdl black 4mdl bw 3mdl bw 2mdl bw 1stratili prehľad, kto je Róm a kto nie. Pretože tam sa takto nedelia. Tých deväť dní si boli všetci rovní a rešpektovali sa navzájom. Rešpektovali táborové pravidlá, rešpektovali vedúcich a vzniklo medzi nimi niečo krásne – priateľstvo. Lúčenie bolo ťažké a smutné. Predsa len, každý z nich putoval do iného mesta či kraja.

Tri roky po sebe som bola na malý okamih jeho súčasťou a skláňam sa pred ľuďmi, ktorí to dokázali, a pripravili pre všetkých účastníkov nezabudnuteľný zážitok.
Monika Podolinská

 

Čítať 3663 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!