pondelok, 16 september 2019 21:50

Symbolický pohreb účastníka SNP z Vyšnej Slanej, ktorý pred 75 rokmi zahynul v Dachau Doporučený

Napísal(a) PaedDr. Ivan Pajtaš a Ing. Ján Hric
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Nevšedná udalosť sa uskutočnila v sobotu 7. septembra 2019 v gemerskej obci Vyšná Slaná. Na obecnom cintoríne sa uskutočnil symbolický pohreb nebohého Juraja Hrica, občana spomínanej obce, ktorý zahynul 5. apríla 1945 v koncentračnom tábore Dachau. Po 75 rokoch rodina uložila na urnové miesto hlinu zo spoločného hrobu v Dachau a pamätnú tabuľu tohto rodáka. Juraja zatkli fašisti ako účastníka SNP, ktorý ako 17-ročný sa zapojil do Povstania. Slávnostného obradu, ktorý viedla miestna farárka Karmen Želinská sa zúčastnili traja žijúci súrodenci nebohého, Ondrej Hric, Božena Bárthová a Elena Sentpéteryová a najbližšia rodina spolu so starostom obce Dušanom Galom a evanjelickým speváckym zborom z Vyšnej Slanej.

Pani farárka vo svojej kázni uviedla, že SNP malo veľký význam pre Slovensko, uctila  si obete, ktoré sa obetovali za naše Slovensko, pripomenula, že aj v súčasnosti sú sily, ktoré ignorujú význam povstania a upozornila, že je potrebné aj naďalej brániť to, za čo mnohí, a aj Juraj, položili svoje životy. Odsúdila aj súčasný extrémizmus a sily snažiace sa propagovať fašizmus.

Starosta obce priblížil život Juraja Hrica zo spomienok brata Ondreja.

Hoci až po 75 rokoch, ale predsa aspoň symbolicky sa dočkal Juraj Hric toho, že spočinie na rodnom cintoríne. Na urnové miesto bola uložená hlina zo spoločného hrobu, ktorý sa nachádza v Dachau.

Poďakovanie patrí Slovenskému Červenému krížu, pátracej službe za to, že dodali rodine informácie o poslednom skone Juraja a Múzeu v Dachau za ochotu spolupracovať s rodinou.

Celý akt, vďaka spomínanej farárke, mal veľmi dôstojný priebeh, za čo jej rodina vyslovuje veľké poďakovanie.

 

PaedDr. Ivan Pajtaš a Ing. Ján Hric

 

 

Čítať 1927 krát Naposledy zmenené utorok, 17 september 2019 09:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!