sobota, 03 august 2024 09:29

V Betliari si rekonštrukciou bojov priblížili vojnové momenty z roku 1919 Doporučený

Napísal(a) Branislav Očkaik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer spolu s partnerskými organizáciami usporiadali v Rožňave a v Betliari v dňoch 26. a 27. júla 2024 podujatie "V ťažkých dobách: Boje o Slovensko 1919". Pripomenuli historické momenty z roku 1919, ktoré zasiahli životy obyvateľov regiónu, avšak pre mnohých zostávajú neznámym konfliktom. V Rožňave historici verejnosti priblížili boje o Slovensko prostredníctvom odborných prednášok, zatiaľ čo v Betliari kluby vojenskej histórie z krajín V4 predviedli návštevníkom autentickú rekonštrukciu vojny s použitím vojnovej techniky a pyrotechniky.

Hranice, tak, ako ich vidíme na mapách zakreslené dnes, nie sú samozrejmosťou a sú výsledkom tvrdých bojov. V máji a júni 1919 vypukol vojnový konflikt známy ako Boj o Slovensko, Boľševický vpád alebo Maďarsko-československá vojna. Boľševické vojská sa dostali až k poľskej hranici pri Bardejove a ohrozovali mestá, ako Banská Bystrica a Bratislava. Československé vojsko sa po úvodnom ústupe vzchopilo, dokázalo odolať útokom a prejsť do protiútoku. Boje sa skončili až na nátlak Dohodových mocností prímerím na konci júna 1919. Uplynulý víkend sme si tieto udalosti pripomenuli.

V piatok, 26. júla si v priestoroch Baníckeho múzea v Rožňave mohli návštevníci najprv pozrieť výstavu historických zbraní a artefaktov z obdobia vzniku Československej republiky. Následne im historici PhDr. Lukáš Lexa, PhD. a Mgr. Viktor Brádňanský priblížili vznik ČSR, maďarsko-československú vojnu, vrátane vpádu maďarskej Červenej armády do rimavskej doliny v júni 1919.

V sobotu, 27. júla za obcou Betliar v lokalite Píla si mohli návštevníci všetkých vekových kategórií zblízka pozrieť dobové tábory a ich vybavenie, historické repliky uniforiem, výstroje a vojenskú techniku, či skúsiť sa skryť v samotných vojnových zákopoch a vžiť sa do situácie vojakov. Vrcholom podujatia bola dramatická rekonštrukcia bojov, ktorú predviedli kluby vojenskej histórie zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska za použitia akustických a pyrotechnických efektov.

“Sme veľmi radi, že sme mohli verejnosti predstaviť autentické podujatie v miestach, kde sa tieto udalosti v skutočnosti odohrávali. Pozitívna spätná väzba svedčí o potenciáli jednak tohto podujatia a jednak podujatí, ktoré odhaľujú zabudnutú históriu Gemera,” priblížil Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR Gemer. Viktor Brádňanský, rozvojový koordinátor OOCR Gemer doplnil: “Tešíme sa, že na podujatí sa podieľala aj krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus a Košický samosprávny kraj, ktorý finančne podporil toto podujatie z programu Terra Incognita, za čo im ďakujeme a veríme, že budeme spoločne návštevníkom prinášať nové zážitky aj v budúcnosti.”

Podujatie zožalo úspech u všetkých vekových kategórií a priaznivci vojnovej tematiky sa môžu začať tešiť na nadchádzajúce podujatia, ktoré bude OOCR Gemer s partnermi organizovať koncom leta a začiatkom jesene 2024. Viac informácií nájdu záujemci na www.regiongemer.sk alebo na sociálnych sieťach Regiónu Gemer.

 

Branislav Očkaik

Fotogragfie OOCR Gemer:

Fotografie Petra Pobočeka:

 

Čítať 90 krát Naposledy zmenené sobota, 03 august 2024 18:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!