streda, 20 december 2017 12:27

Devätnásty december je dňom, kedy si Tornaľčania každoročne pripomínajú oslobodenie spod fašizmu

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Devätnásty december 1944 bol dňom, kedy vojská 2. ukrajinského frontu, a v jeho rámci aj 4. armádny zbor rumunskej armády, v ranných hodinách ich prieskum prenikol do mesta Tornaľa a do večerných hodín bolo mesto oslobodené. Už na druhý deň 20.12.1944 do mesta presunul svoj štáb veliteľ 2. UF maršál ZSSR Rodion Jakovlevič Malinovský.

Tento deň je už po 73. raz mestským sviatkom. Každoročne si v tento deň pripomínajú Tornaľčania obete druhej svetovej vojny, obete za vydobytú slobodu. Slávnostné pietne zhromaždenie sa začalo na námestí pred pamätníkom Osloboditeľov hymnou Slovenskej republiky. Nasledoval prednes básne pani učiteľky PaedDr. Anny Zakharovej. Po nej sa zhromaždeným prihovoril predseda ZO SZPB v Tornali PaedDr. Marian Zelina.

Vo svojom príhovore zdôraznil krutosť a nezmyselnosť vojny. Mesto Tornaľa malo v dobe vojny vyše 3 000 obyvateľov a z toho 658 odvliekli nyllassiovci a Nemci do koncentračných táborov, z ktorých viac ako polovica zahynula.

Pred prekročením hraníc predvojnového Československa vydalo velenie 2. UF rozkaz pre všetkých podriadených dôstojníkov č. 0186, v ktorom nariaďujú:

  • vysvetľovať všetkým podriadeným až po radových vojakov, aby sa k obyvateľstvu chovalo priateľsky, 
  • prísne sa zakazuje svojvolne odoberať akýkoľvek majetok obyvateľom, 
  • pri rozmiestňovaní vojsk chrániť záujmy obyvateľov obcí a miest a chrániť ich majetok, 
  • nevyhnutné potreby pre vojsko zadovažovať len prostredníctvom samosprávnych orgánov, alebo velenia československej armády, všetky potreby uhrádzať peňažne a zakazuje sa čokoľvek odoberať len na potvrdenie či iný dokument,
  • osoby, ktoré tento rozkaz porušia, budú prísne potrestané (pri zistení porušenia rozkazu boli previnilci obvykle zastrelení),
  • Na území južneho Gemera mal nepriateľ rozmiestnené 1. maďarskú armádu (veliteľstvo mali v Rožňave), 17. nemecký armádny zbor s veliteľstvom v Jelšave a veliteľstvo 8. armády so sídlom v Haliči. Veliteľstvo skupiny armád Sud mali Nemci v Ostrihome.

Je nutné zdôrazniť, že Nemci mali vybudovanú niekoľko valovú obranu do hlbky 20 - 30 km, v ktorej využili geografické výhody terénu a dôležité body (križovatky, mosty...) mali dopredu zastrieľané. Tieto skutočnosti im umožnili nasadiť k obrane iba 1/3 vojsk a techniky oproti obvyklým pravidlám. Preto boli straty vojakov Červenej armády a rumunskej armády neporovnateľne vyššie ako brániacich sa okupantov.

tor IMG 0919 12 APri oslobodzovaní Tornale padlo 202 vojakov Červenej armády a traja vojaci rumunskej armády, a Nemcov „len 12“ !

Po oslobodení Tornale sa fronta akoby vďaka hĺbkovej obrane nepriateľa posúvala pomaly a za krvavých obetí útočiacich vojsk. Napr. pri oslobodzovaní Gemerskej Panice oslobodenej 25.12.1944 padlo 131 červenoarmejcov, pri oslobodzovaní Bretky - 12.1.1945 - padlo 37 červenoarmejcov a 263 rumunských vojakov. Nepriateľ nemal straty žiadne.

Život v poloprázdnom „vyrabovanom“ meste Tornaľa bol po oslobodení veľmi ťažký. Všetkého bolo nedostatok, takmer nebola rodina, z ktorej by si vojna nezobrala obeť. Boli rodiny, v ktorých prežilo len dieťa a podobne. O to viac si ľudia vážili život a slobodu. Navzájom si pomáhali a s osloboditeľmi sa ochotne delili ako so svojimi. No sloboda znamenala nádej na prežitie a lepší život v mieri. Na túto skutočnosť by sme nemali zabúdať aj dnes po 73 rokoch od prvého dňa oslobodenia, pretože vojna je opät v blízkosti nás! 

Po skončení príhovorov položili vence k pamätníku osloboditeľov predseda ZO SZPB M. Zelina s priamym účastníkom odboja Artúrom Sobonyom a primátorka mesta Tornaľa Mgr. Anna Segedy so sprievodom.

Následne účastníci položili veniec aj k pamätníku obetí zavlečených do koncentračných táborov a k pamätnej doske a reliéfu na budove OO PZ v Tornali, kde mal štáb maršál R. J. Malinovský. Pri budove, kde mal maršál štáb, jeho osobu účastníkom predstavil vo svojom príhovore JUDr. J. Pupala, predseda Historicko-dokumentačnej komisie Oblastného výboru v Rimavskej Sobote. Na koniec svojho príhovoru vyslovil želanie, aby sme vynaložili všetko úsilie, aby sa podobná apokalypsa v našich dejinách neopakovala a práve preto si musíme tieto tragické udalosti pripomínať.

Vyslovil presvedčenie, že mestské zastupiteľstvo Tornaľa a ZO SZPB robia už dlhoročné akcie, ktoré mladých ľudí oslovujú o týchto tragických udalostiach, ako je už po 12-ty raz  Kvapka krvi slobody, alebo Memoriál maršála R. J. Malinovského v streleckej súťaži zo vzduchoviek medzi družstvami škôl v meste Tornaľa, keď 12.12.2017 prebehol už IX. ročník.
JUDr. Jozef Pupala
Foto: Slavomír Skalák

 

Čítať 2107 krát Naposledy zmenené streda, 20 december 2017 17:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!