streda, 24 október 2018 11:38

Navštívili sme arborétum v Tesárskych Mlyňanoch

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V utorok 16. októbra 2018 sa žiaci Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej, vďaka Nadácii SPP, vydali na ďalšiu poznávaciu cestu do botanickej záhrady zameranej na dreviny, Arboréta Mlyňany SAV v obci Tesárske Mlyňany pri Nitre. Založil ho uhorský gróf Štefan Ambrózy-Migazzi v roku 1892, ktorý sa už od svojej mladosti veľmi zaujímal o botaniku. Pred kaštieľom, ktorý sa nachádza v arboréte, sme mohli vidieť jeho bustu. Vo vnútri krásnej historickej budovy čakali na nás zbierky motýľov a iného hmyzu. Nás ale hlavne zaujímal exteriér a napriek tomu, že náučný chodník má svoje informačné tabule, veľmi cenný bol odborný výklad našej sprievodkyne, ktorá nám poukazovala tie NAJ stromy a kríky záhrady. Určite sme nevideli všetkých 2300 drevín zo Stredomoria, Ameriky či Ázie,

no počas našej prechádzky nás zaujali rôzne rododendrony, magnólie či krásne cezmíny. Chodníky mali svoje názvy, ako napr. Ambrózyho cesta, anglická či severoamerická cesta. Na tej americkej sme mohli vidieť obrovskú kalifornskú sekvoju, čiže najväčšiu borovicu na svete. Takisto tu rastie nevšedná borovica, ktorej kmeň má farbu maskáčov, alebo smrek, ktorého ihličie vonia po citróne... Neodolali sme a ochutnali mini-kiwi a do domácej zbierky sme si doniesli obrovské i ozdobné šišky či semienko ľaliovníka tulipánokvetého do našej školskej záhrady.

Príjemnými oddychovými miestami boli aj rôzne zákutia so skalkami či jazierka s besiedkami.

Slnečné jesenné počasie umocnilo krásny zážitok z arboréta, ktoré sa oplatilo vidieť. Už teraz sa tešíme na ďalšie poznávacie cesty v tomto školskom roku.

 

Čítať 1195 krát Naposledy zmenené streda, 24 október 2018 12:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!