štvrtok, 18 apríl 2019 15:10

Tradičný Veľkonočný jarmok u Zocháčov aj tohto roku Doporučený

Napísal(a) Bc. I. Sviežená
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Veľká noc alebo veľkonočné sviatky je najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý pripadá tohto roku na apríl. Už 4. ročník tejto krásnej akcie pod názvom TRADIČNÝ VEĽKONOČNÝ JARMOK prebiehal i v našej škole. Veľkonočné oslavy sa podľa regiónov líšia. Pretože sa časovo zhruba prekrývajú s pohanskými oslavami príchodu jari, ľudové tradície prevzali z predkresťanských dôb mnoho zvykov a obyčajov.
V rámci finančnej gramotnosti, ktorú deti majú na prvom stupni, ide o dôležitú súčasť každodenného života. Deti boli plné očakávania, kedy príde ten vytúžený jarmočný deň. Ich túžba predávať svoje výrobky, ale aj kupovať od svojich spolužiakov, kamarátov,

im dáva skúsenosti narábať s financiami, ktoré uplatnia neskôr priamo v praxi. Netradičným platidlom pre tento deň sa stali už naše známe ZOCHÁČE. Nechýbali nádherne zdobené kraslice rôznych motívov, slamení zajkovia, sliepočky, ručne robené korbáče, motýliky, kytičky, veľkonočné obrázky a mnoho iných výrobkov. Prvýkrát sa na tohtoročnom jarmoku objavili aj predajcovia rôznych pochutín a maškŕt, ktoré nemôžu na žiadnej dobrej akcii chýbať. Chodbou sa niesol čulý ruch, príjemná atmosféra, čo deti nabudzovalo k nakupovaniu. Získané Zocháče z predaja neskôr vymenili v ZMENÁRNI za milé darčeky. Pri pohľade na svoje veľkonočné nákupy sa všetkým deťom rozžiarili oči šťastím, a to bolo zmyslom celej akcie.

Prajeme všetkým našim žiakom, rodičom, kolegom, priateľom našej školy aj obyvateľom nášho mesta krásne, slnečné a veselé veľkonočné sviatky.

Bc. I. Sviežená

 

Čítať 2409 krát Naposledy zmenené pondelok, 22 apríl 2019 09:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!