piatok, 15 september 2023 13:42

Slovanskú kvapku krvi SNP zorganizovali v Čiernom Potoku už po osemnástykrát Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Slovanskú kvapku krvi SNP už tradične v mesiaci august, v čase dovoleniek, organizujú v obci Čierny Potok na juhozápade Gemera Obecný úrad v Čiernom Potoku a darcovia krvi ZO SZPB arm. gen. Ludvika Svobodu v spolupráci s NTS SR, vysunuté pracovisko v Banskej Bystrici. Tento rok spomínaný odber krvi zorganizovali už po 18. raz.

Táto akcia je už v povedomí takmer po celom Slovensku, veď darovať krv chodia dobrovoľní darcovia od Hurbanova, Žiliny, Michaloviec. Napríklad generál v. v. Ing. Peter Vojtek bol darovať 21.8.2023 krv v Čiernom Potoku už po 10-ty krát. Sprevádzali ho aj motorkári klubu „Despatch Riders LE MC Slovak Republic“, ktorých viedol prezident klubu Tomáš Lévai.

Tradične chodí darovať krv aj skupina železničiarov, ktorých privádza zástupca prednostu železničnej stanice v Jesenskom Ing. Miroslav Hukel. S ním darovali krv Dianka Šimonová, Pavel Peranci, Štefan Szaraz, Zoltán Szabó, Peter Gibala, Zuzka Tóthová, Karoslav Zauška, ThDr. Marian Bodolló, PhDr. gen v. v. Ing. Peter Vojtek, plk. JUDr. Jozef Blaho z Michaloviec, Marian Markus z Vígľaša, Štefan Kapec st. z Kalinova.

cp IMG 1140Zo zdravotných dôvodov nemohli darovať krv Ing. Mária Lakotová, Ing. Veronika Rizová, Tomáš Lévai.

Niektorí darcovia darovali v tomto období krv v mieste bydliska, resp. pôsobiska a zaslali potvrdenie o darovaní: Ján Gordík ml. z Martina, MUDr. Martin Tarcala z Bardejova, Bc. Peter Dúbrava z Banskej Bystrice, Bc. Peter Lakota z Rimavskej Soboty, JUDr. Martina Lakotová z Lučenca.

Po odbere krvi všetci obdržali spomienkové predmety na tento deň a občerstvili sa chutným gulášom.

cp IMG 1059 1 aPo skončení odberu krvi pri pamätníku obetí maďarských fašistov, ktoré odvliekli do koncentračného tábora Flossenbürg, kde zahynulo 14 občanov Čierneho Potoka a okolitých osád, prebehol pietny akt kladenia vencov za účasti zástupcu RF v SR pána Alekseja Nikolajeviča Evlopa a krátku modlitbu mal pán ThDr. Marian Bodolló, PhD.

sp skk IMG 1084Žiaľ, uvedenej akcie a aktu sa už nezúčastnil žiaden účastník udalosti zo 4.11.1944, ani účastník protifašistického odboja, ktorých nám odobral tep času.

Za priebeh a organizovanie uvedenej akcie patrí poďakovanie aj Ing. Štefanovi Juhászovi z Chanavy, Júliusovi Mihálymu z Jesenského, Jozefovi Legátovi z Tornale a kucharkám pani Eve Šufliarskej a Elene Stankovej.

Pri odchode sa všetci zdravili: Dovidenia v auguste 2024.

 

Pplk v. v. JUDr. Jozef Pupala,

predseda ZO SZPB

arm. gen. Ludvíka Svobodu

Čierny Potok

 

Čítať 443 krát Naposledy zmenené sobota, 16 september 2023 12:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!