streda, 17 júl 2024 13:15

V rimavskosobotskej nemocnici otvorili nové darcovské centrum Doporučený

Napísal(a) B, Krejčíová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Špičkové medicínske vybavenie, moderné priestory, prísny systém kontroly či nový objednávací systém. Nemocnica Penta Hospitals Rimavská Sobota otvorila nové darcovské centrum. Darcovia krvi, ktorí pomáhajú zachraňovať životy mnohých pacientov, tak teraz trávia čas v kompletne vynovených priestoroch, ktoré sú pre nich komfortnejšie a s radosťou sa do nich vracajú. Rekonštrukčné práce trvali približne štyri mesiace a investovalo sa do nich približne 125 000 eur.

Pri príležitosti slávnostného otvorenia darcovského centra ocenili aj dvoch dlhoročných darcov, ktorí krv vo svojom živote darovali už viac ako 100-krát. Peter Lecső absolvoval už 125 odberov a Branislav Bakša 120 odberov.

„Sme veľmi vďační, že počty darcov v našich nemocniciach rastú. Neustále totiž máme hospitalizovaných mnoho pacientov, ktorí pri svojej liečbe potrebujú práve krvnú transfúziu. Či už ide o prvodarcov alebo o darcov, ktorí chodia krv darovať už desiatky rokov, ich rozhodnutie pomáhať týmto pacientom ukazuje, akí sú empatickí, a že im životy druhých nie sú ľahostajné. Pre celú našu sieť je preto rovnako dôležité postarať sa tak o našich pacientov, ako aj o našich darcov. Práve z tohto dôvodu sme pristúpili k viacerým rekonštrukciám našich darcovských centier, medzi ktoré patrí aj darcovské centrum v rimavskosobotskej nemocnici. Verím, že toto medicínsky kvalitné a bezpečné moderné prostredie bude odteraz miestom, kam sa budú darcovia ešte radšej vracať a chvíle pomoci strávia v príjemnej atmosfére,“ uviedol Martin Šimo, medicínsky riaditeľ siete Penta Hospitals Slovensko.

Pracovisko má v súčasnosti svetlé priestory s novým zariadením i nábytkom. Komplexná rekonštrukcia zahŕňala tiež výmenu podláh, okien či dverí. Priestory sú vybavené troma novými pohodlnými odberovými kreslami aj vyvolávacím systémom pre darcov. Moderné prostredie dopĺňa kvalitné medicínske vybavenie a v miestnostiach nainštalovali aj klimatizáciu. Bezpečnosť darcov zvyšujú tiež identifikačné náramky. 

„Je pre nás veľmi dôležité, aby sa u nás darcovia cítili dobre. Z tohto dôvodu sme neobnovili len priestory a medicínsko-technické vybavenie, ale taktiež sme napríklad zjednodušili systém objednávania sa darcov na odbery a v priestoroch sme nainštalovali vyvolávací systém. Len za minulý rok sa počet našich darcov zvýšil o 5 % a počet prvodarcov o neuveriteľných 26 %.
Teší nás, že sa nájde také množstvo ľudí, ktorí sú ochotní pomáhať zachraňovať ľudské životy. Veríme, že sa im nové priestory budú páčiť, a že sa k nám budú vracať ešte radšej, pretože nám záleží na každom jednom darcovi,“
povedal Dušan Suchý, riaditeľ Nemocnice Penta Hospitals Rimavská Sobota.

Zásoby krvi sú častokrát nedostatočné 

Darovanú krv najčastejšie potrebujú pacienti, u ktorých došlo k náhlym a veľkým stratám krvi, napríklad po autonehode alebo pri úrazoch, pacienti počas a po operačných zákrokoch, onkologickí a dialyzovaní pacienti, ženy po náročných pôrodoch či pacienti s chronickými ochoreniami alebo inými zdravotnými komplikáciami. Najmä v lete bývajú zásoby krvi častokrát nedostatočné.

rs dc Mamička Katarína z Rimavskej Soboty so synom DorianomNa záchrane života mamičky sa v rimavskosobotskej nemocnici podieľalo 22 darcov krvi

Aj tie najkrajšie chvíle života niekedy sprevádzajú veľké komplikácie. To si zažila aj druhorodička Katarína (na obr. vpravo so synom Doriánom), ktorej druhý pôrod sa zmenil na boj o život. Všetko sa začalo komplikáciou pri pôrode, kedy lekári museli pristúpiť k cisárskemu rezu. Ďalšie problémy spôsobilo masívne popôrodné krvácanie. Pacientka bola následne trikrát reoperovaná pre opakované krvácania spôsobené poruchou zrážanlivosti krvi.

V nemocnici sa o ňu staral celý tím lekárov a sestier z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, hematologického oddelenia a v neposlednom rade gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Mamička dostala 22 konzerv krvi a iných náhrad, pričom nemocnica spolupracovala aj s hematologickým oddelením v Bratislave.

Obrovská vďaka patrí našim darcom krvi, ktorí sa nepodieľali len na záchrane života tejto mamičky, ale svojou krvou pomáhajú lekárom zachraňovať životy denno-denne.

Darcovia sa na odber krvi môžu objednať cez online objednávací systém na www.darujemkrv.sk. Na webe sa stačí zaregistrovať a následne si darcovia vedia rezervovať vyhovujúci termín a čas. Takto môžu mať svoje odbery pod kontrolou a navyše ich na ne vždy upozorní sms. Okrem toho sa môžu objednať aj telefonicky na čísle 047/56 12 787. Pre darcov sú vyčlenené odberové dni v utorok od 07.00 do 10.00 hod. a v piatok od 07.00 do 11.00 hod.

Darcom môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov (pri opakovanom darovaní do 65 rokov), ktorý má viac ako 50 kilogramov. Počas jedného odberu darca venuje 450 ml krvi. Muži môžu darovať krv maximálne štyrikrát do roka, ženy maximálne trikrát do roka.

 

Bianka Krejčíová, Komunikačná špecialistka

Čítať 65 krát Naposledy zmenené streda, 17 júl 2024 14:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!