sobota, 01 február 2020 15:29

Štefan Tomášik: Mužstvá z horného Gemera v piatej futbalovej lige (sezóny 1996/1997 – 2004/2005) Doporučený

Napísal(a) Ing. Štefan Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
FK Slovtranszgas Jablonov n/Turňou v V. lige: Horný rad zľava: Fifík, Korán, Erdélyi, Daniel, Š. Spišák, Bernáth, Becze, Gamba. Dolný rad zľava: L. Spišák, Bartók, F. Juhász, Lörinc, Szuvák. FK Slovtranszgas Jablonov n/Turňou v V. lige: Horný rad zľava: Fifík, Korán, Erdélyi, Daniel, Š. Spišák, Bernáth, Becze, Gamba. Dolný rad zľava: L. Spišák, Bartók, F. Juhász, Lörinc, Szuvák. Foto: archiv autora.

Pokračujeme v uverejňovaní cenných údajov z histórie futbalového diania na hornom Gemeri ďalším sprístupnením publikácií, ktorých autorom je Ing. Štefan Tomášik. Ako sám v úvode príhovoru uvádza: "Cieľom publikácie je podať pomerne detailný pohľad na účinkovanie mužstiev z ObFZ Rožňava v V. lige – JZ od roku 1996 po rok 2005. Autor na nej pracoval hneď po dokočení svojej prvej publikácie – rok 2010. Tentokrát autor nezvolil typické obdobie 1996 – 2011, z dôvodu rozsahu ho skrátil po rok 2005.
Pri každej sezóne sú uvedené výsledky mužstiev z ObFZ Rožňava, tabuľky, súpisky, krátky komentár a v rámci možností aj fotografie. Autor sa rozhodol do tejto publikácie zaradiť aj fotografie mužstiev z iných ObFZ ako Rožňava, a to ObFZ Spišská Nová Ves a ObFZ Košice – mesto.

Krátkou kapitolou sú zaujímavosti, kde sú uvedené rôzne zaujímavosti súvisiace s touto súťažou. V závere je zhodnotené pôsobenie mužstiev z ObFZ Rožňava v tejto súťaži.

Publikácia opravuje aj chybné informácie v tlači (chybné priezviská niektorých hráčov a funkcionárov – napr. Jobbágy, Mihály, Maroš Dovec zanechal aktívnu činnosť na jar 2002).

Do sezóny 2000/2001 zostavy mužstiev V. ligy v tlači uvádzané neboli, v nasledujúcej sezóne len zriedkavo. Napriek tomu sa autorovi podarilo zistiť zostavy zo sezón, kedy neboli uvedené v tlači. Naviac zostavy mužstiev nie sú len okopírované, ale hráči sú v nich napísaní na reálnych postoch (v tlači bol napr. stopér písaný na poste útočníka).

Autor čerpal informácie z tlače (Gemerský denník, Východoslovenské noviny, Revúcke listy, Spišský denník, Polomské noviny). S niektorými informáciami však pomohli bývalí hráči a funkcionári: PhDr. Adrián Szaniszló, Marek Turcsányi, Július Turcsányi, Ľudovít Szekeres, Július Benedik, Mgr. Ján Fatľa, Juraj Gergely, Branislav Hrachiar, Marcel Uharček, Mgr. Ľubomír Hlaváč, Jaroslav Strelka, Róbert Lörinc, Stanislav Chochol, Zoltán Šimon, Vladimír Organ, Roman Medvec, Zoltán Gömöri, Miloš Leng, Martin Fifík, Dušan Rybár, Miroslav Mlynár, Martin Palenčár, Ondrej Mihál, Marián Varga, Maroš Almáši, Štefan Szilasi a Ivan Drenko. Ďaľšie podakovanie patrí aj tým, ktorí prispeli menej dôležitými informáciami."

Ing. Štefan Tomášik: Mužstvá z horného Gemera v piatej futbalovej lige (sezóny 1996/1997 – 2004/2005) - klik

 

Čítať 1772 krát Naposledy zmenené streda, 05 február 2020 00:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!