utorok, 12 september 2023 11:47

Ján Vido, futbalista, funkcionár, fanúšik z Vyšnej Slanej odišiel do futbalového neba Doporučený

Napísal(a) Vl. Lukáč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ján Vido (1932 – 2023) futbalista, funkcionár, fanúšik. Celý svoj život upísal športu. Dlhé roky sa venoval predovšetkým futbalu a nevynechal ani jeden zápas, pokiaľ mu to zdravie dovoľovalo. Dlhoročný funkcionár nielen v obecnom, ale aj v okresnom futbalovom zväze, kde roky pôsobil ako predseda ŠTK (športovo-technickej komisie).

Bol členom predsedníctva KV ČSZTV v Košiciach. Za jeho bohatú funkcionársku činnosť mu bolo udelených niekoľko vyznamenaní za zásluhy o rozvoj ČSZTV. Po ukončení vysokej školy a návrate zo základnej vojenskej služby, keď futbal vo Vyšnej Slanej prežíval krízu, sa spolu s pánom O. Lenkeyom, J. Lukáčom, J. Tomášikom podujali na neľahkú úlohu znovuoživenia tohto krásneho športu. Nebola to veru ľahká úloha, ale krok po kroku dali dokopy hráčov, registračné preukazy, dresy, lopty a prihlásili  mužstvo Vyšnej Slanej do IV. triedy okresnej súťaže v sezóne 1959/60. Začala sa tak nová, úspešná éra futbalu pod Radzimom.  

Bol hráčom, trénerom aj funkcionárom keď bolo treba, bez ohľadu na to, koľko času a energie to stálo, ale nikdy to neľutoval. Mal radosť z každého úspechu vyšnoslanskych futbalistov, a to nielen A-mužstva, ale aj dorastu. V mladých futbalistoch videl budúcnosť tohto športu. Stále prízvukoval, že bez mládežníckeho futbalu futbal neprežije. A v týchto časoch, keď na našej doline existujú už len tri mužstvá dospelých, mu musíme dať za pravdu.

Odišiel kronikár vyšnoslanského futbalu, vďaka ktorému sa uchovali niektoré dôležité údaje z histórie futbalu vo Vyšnej Slanej. V našej pamäti navždy zostane obraz ako prichádza na každý zápas s koženou lekárničkou na pleci.

Posledná rozlúčka so zosnulým Jánom Vidom bola v piatok 8. septembra 2023 na vyšnoslanskom cintoríne.

 

Česť jeho pamiatke!

 

vido 1 

 vido 2

 

vido 3 a

Čítať 544 krát Naposledy zmenené streda, 13 september 2023 01:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!