streda, 27 júl 2011 18:39

Prvý futbalista tmavej pleti na hornogemerských ihriskách sa objavil už v roku 1987 v Rakovnici Doporučený

Napísal(a) Prof. Ján Fabián
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nedávno sme na stránke Maj Gemer spomínali, že v Rakovnici, jednej z obcí horného Gemera, sa už v druhej polovici  80. rokov min. storočia objavil vo futbalovom drese Baníka Rakovnica aj hráč tmavej pleti, africký študent, ktorý v tých rokoch študoval na vysokej škole v Košiciach. Bol to v tom čase nevídaný jav na našich futbalových ihriskách. Ako sa dostal z ďalekej Afriky k nám, prezradil nám Prof. Ján Fábián, DrSc., dnes už na dôchodku žijúci v Košiciach:  „Tento africký študent zo Zambie sa volal Ing. Bernard Kassense. Vyštudoval banské inžinierstvo na Baníckej fakulte Vysokej školy technickej v Košiciach v rokoch 1984 – 1988. Dnes je to Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a

geotechnológií - TU Košice.
Ja som tohto študenta zo Zambie pritiahol študovať do Košíc. Počas jeho celého štúdia v Košiciach som sa o neho staral, pomáhal mu a preto som ho aj stiahol do TJ Baník Rakovnica, kde hral úspešne 3 roky futbal a bol vynikajúci strelec. Bol postrachom pre brankárov a vtedy bol jediným futbalistom – černochom v Rožňavskom okrese.
Prikladám fotografiu z augusta 1987. Na fotografii vpravo je Bernard Kassense (v bielo-modrom tričku), Peter Fabián – 77 ročný (môj otec) a nigérijský novinár Peter Mwura. Fotografia je vyhotovená v Pohostinstve Terasa v Rakovnici.
Počas môjho štvorročného pôsobenia na Univerzite v Zambii, v hlavnom meste Lusaka (1977-1981) sme často s mojimi študentmi – černochmi chodili na odbornú prax do zambijských baní na meď do Copperbeltu (Kitwe, Konkola, Luanysha a Nakanga). Sú to veľmi bohaté bane na meď a kobalt.
Jeho otec Francis Kassense bol banský technik na hlbinnej bani Konkola. Staral sa o nás – študentov a praktikantov z Univerzity v Lusake. Veľa nám ľudsky a odborne pomáhal. Mal 13 detí (slovom: trinásť). Prosil ma, aby jeho jeden syn mohol ísť študovať baníctvo do Československa. Ja som mu to sľúbil a aj urobil, aby študoval u nás v Košiciach.
Dnes si naňho spomínajú v dobrom v Košiciach, na Slovensku a aj v Európe.“
Prof. Ján Fabián, Košice

Čítať 2408 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!