nedeľa, 20 september 2015 21:58

Putovný Gemerský pohár 2015 patrí OV DPO Rožňava

Napísal(a) Mgr. Michal Terrai
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vla hasici 1aSobota, 19-teho septembra 2015, bola vo Vlachove príjemná pre nás, dobrovoľných hasičov okresov Rožňava, Revúca, Rimavská Sobota, kedy sme usporiadali už tradičnú súťaž, ktorá je už 24. ročníkom. Práve už po 24-krát sa konala súťaž Putovný Gemerský pohár, kde medzi sebou súťažia DHZ-ky OV DPO Rožňava, OV DPO Revúca a OV DPO Rimavská Sobota. Každý okres má zastúpenie v kategóriách: 4 mužské družstvá, 1 ženské družstvo, 1 družstvo dorastencov a 1 družstvo dorasteniek.
Z každého okresu sme sa snažili aj tento rok zapojiť tých najlepších, ktorí budú reprezentovať a zároveň napomôžu vyhrať pre svoj OV DPO hlavnú výhru – putovný pohár, ktorý je v držbe po dobu jedného roka. 
Žiaľ, niektoré dobrovoľné hasičské družstvá svoje nominácie na súťaž zobrali na ľahkú váhu a svoju účasť reálne nepotvrdili, teda sa ani nezúčastnili. Je to veľké mínus pre OV DPO, nakoľko za každý úspešný, ale aj odsúťažený zbor sa na záver pripisujú body, ktoré sa sčítavajú. Preto by si mal naozaj každý DHZ rozmyslieť či svojou neúčasťou na tejto súťaži oberú možnosť získania bodov pre OV DPO. Stalo sa to aj tento rok.
Pre rok 2015 sme organizačným OV DPO boli my, OV DPO Rožňava, kde sme

v spolupráci s Obcou Vlachovo a DHZ Vlachovo pripravil výborné súťažné podmienky.
O 9:00 hodine sme začali s nástupom všetkých súťažiacich a hostí. Otvorenie, privítanie a predstavenie všetkých zúčastnených za DPO urobil predseda OV DPO Rožňava pán Marián Kapusta. Tejto už tradičnej súťaže sa zúčastnili aj prezident DPO SR pán PhDr. Ladislav Pethö, tiež člen Prezídia DPO SR, predseda RKTM pán Vendelín Fogaraš a všetci najvyšší predstavitelia všetkých troch okresných OV DPO, predsedovia, velitelia a riaditelia, starosta obce Vlachovo Ing. Peter Pakes. Na súťaži sa zúčastnili a svoje zbory podporili aj starostovia obcí Gemerská Poloma Ing. Miroslav Michalka, starostka obce Plešivec Iveta Šušánová. Žiaľ, začiatok súťaže sme museli urobiť počas upršaného počasia, čo nebolo veľmi príjemné ani pre organizátorov, ani pre súťažiacich. Ale hasičom voda nevadí, a preto sa začalo a verili sme, že počasie sa umúdri a pršať prestane, čo sa aj udialo. Počas priebehu súťaže a na záver súťaže už svietilo, až príjemne horúco pálilo slniečko.

vla hasici 3vla hasici 5vla hasici 4vla hasici 1vla hasici 2Podľa vyžrebovaných štartovných čísel sa začali pripravovať súťažné hasičské družstvá na základni. Všetci mali rovnaké podmienky, ktoré sa na začiatku súťaže dohodli a riadili sa podľa súťažného poriadku DPO SR. Všetko išlo podľa regule a tiež podľa časového plánu. Elektronická časomiera fungovala, nakoľko ju obsluhovali jej majitelia, chlapci zo Žakoviec, ktorí nám týmto pomohli, ktorým ďakujeme a veríme, že prídu pomôcť aj v budúcnosti, ak by nám to bolo potrebné. Na zdravotný stav, resp. malé poranenia dohliadali mladí dobrovoľníci SČK Rožňava, ale našťastie ich zásah nebol potrebný, ale za ich pomoc ďakujeme tiež riaditeľovi SČK Rožňava pánovi Bc. Norbertovi Smolkovi za spoluprácu.
Súťaž prebiehala výborne, domáci obyvatelia podporovali, a všetko úžasne moderoval kolega riaditeľ OV DPO Revúca Ing. Pavel Zapletal. Pali, ďakujem.
Posledné požiarne útoky boli urobené a prešlo sa k vyhodnoteniu. Počas chvíle, kým sa uskutočnilo sčítavanie bodov a všetky potrebné administratívne veci pre ukončenie súťaže, domáci z DHZ Vlachovo uskutočnili vyžrebovanie tombole. Výhercom tomboly blahoželáme.
A už sme vedeli výsledky súťaže, poznali sme úspešné DHZ, vedeli sme víťazov a víťazný OV DPO. Preto sa velil nástup dobrovoľných hasičov k vyhodnoteniu. Každý DHZ obdržal za umiestnenie diplom a umiestnené zbory na prvých troch víťazných miestach aj pohárové ceny. Každá kategória mala svojho víťaza, a to nasledovne:

Kategória mužov:

Stratená RV M 16,73 1
Plešivec RV M 18,93 2
Hrachovo RS M 20,76 3
Gemerská Ves RA M 21,04 4
Gemerská Poloma RV M 21,46 5
Rimavská Baňa RS M 22,31 6
Rákoš RA M 24,46 7
Teplý Vrch RS M 25,24 8
Nižná Slaná RV M 34,96 9
Ratkovské Bystré RA M NP 10
Držkovce RA M - -

Kategória žien:

Čerenčany RS Ž 27,85 1
Čierna Lehota RV Ž 30,55 2
Gemerská Ves RA Ž NP 3

Kategória dorastenci:

Kružno RS D-ci 19,28 1
Jelšava  RA D-ci 33,98 2
Vlachovo RV D-ci 46,17 3

Kategória dorastenky:

Plešivec RV D-ky 25,00 1
---------- RA D-ky ------ ---
Bottovo RS D-ky ------ ---

Celkové vyhodnotenie Putovného Gemerského pohára 2015, po sčítaní bodov vzišlo príjemné pre nás, OV DPO Rožňava, za úspechy našich DHZ na tejto súťaži mohol do svojich rúk putovný pohár prevziať opäť predseda OV DPO Rožňava pán Marián Kapusta. Za všetko našim chlapcom a dievčatám dobrovoľným hasičom, hasičkám ďakujeme a veríme, že ich to všetkých potešilo a úspech si ceníme. Ďakujeme.

Organizátorom – Obci a DHZ Vlachovo ďakujem za všetko, prípravu a organizáciu, hasičom za disciplínu, víťazom blahoželáme a už teraz sa tešíme na budúcoročný Putovný Gemerský pohár, ktorý bude organizovať OV DPO Revúca, zatiaľ neviem miesto konania.

Text a foto
Mgr. Michal Terrai, riaditeľ OV DPO Rožňava

<p

 

Čítať 2537 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!