nedeľa, 19 jún 2016 19:38

Odznel posledný hvizd rozhodcov v práve skončenom futbalovom ročníku na hornom Gemeri

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nedeľou 19. júna 2016 na hornom Gemeri sa po majstrovských zápasoch I. triedy zatvorili brány futbalových štadiónov na všetkých úrovniach. Už týždeň predtým poslednými kolami ukončili futbalový ročník mužstvo dospelých IV. Ligy MFK Rožňava, ktoré skončili v tabuľke tejto súťaže na 9. mieste. Keďže po jeseni im patrilo až … miesto, môžeme povedať, že jar pre nich bola úspešná. Veď aj kolektív  poďakoval majiteľovi klubu

pánovi Michalovi Domikovi za jeho starostlivosť za obdobie od začiatku ročníka, kedy prevzal MFK Rožňava so všetkými jej kategóriami futbalistov. Pravda, od vedenia mesta takýto vplyv nepociťovali, čo vyjadrili aj v otvorenom liste, ktorý napísali po skončení súťažného ročníka. Veľmi úspešný ročník absolvovali najmä futbalisti FK Krásnohorského Podhradia, ktoré spoločne s klubmi MFK Dobšiná, FK Gemerská Hôrka reprezentovali rožňavský okres v V. lige skupiny košicko-gemerskej. Súťaž skončili na 1. mieste a rozhodli sa postúpiť do vyššej súťaže. Od nového ročníka budú tak spoločne s MFK Rožňava bojovať o body v štvrtej lige. Musíme oceniť prístup tohoto oddielu k povinnostiam v V. lige i spôsob s akým víťazstvo v priebehu ročníka dosiahli. Získali tak nielen pohár víťaza od Vsl. futbalového zväzu, ale aj ďalších priaznivcov futbalu pod krásnohorským hradom i v regióne Rožňavy. Krátko po odstúpení ďalšieho zástupcu z nášho prostredia v tejto súťaži - Gemerskú Polomu - dokázali, že miesto vo vyššej súťaži majú i ďalší futbalisti, ktorí vyrástli i pôsobia v povodí rieky Slanej. Zahanbili tak svojho dlhoročného rivala z prístupu jeho funkcionárov, futbalistov k reprezentácii svojho klubu i verných fanúšikov, hoci si pred dvoma rokmi tiež vybojovali postup, ale odmietli ho využiť a v nasledujúcej sezóne zbytočným odstúpením zahatali ďalší rast mnohým futbalistov tohoto klubu. Pád Polomčania o dve triedy nižšie budú tak ešte dlho pociťovať, a v dobrom na nich nebudú spomínať ani susedia z Betliara.  

Spomeňme aj ďalšie mužstvá, ktoré súťažili, ale aj to ako sa umiestnili v ročníku 2015/2016:  V. Liga K-G – 7. MFK Dobšiná, 33 b, 12. FK Gemerská Hôrka, 24 b. DORAST III. Liga – 3. FK Krh. Podhradie, 49 b, 5. FK Baník Drnava, 43 b, 6. FK Hrhov, 42 b, 9. MFK Rožňava, 30 b. ŽIACI II liga starší:  3. MFK Rožňava, 58 b, mladší -   3. MFK Rožňava, 65 b.  

Trinásť klubov dospelých, súťažiacich v I. triede majstrovstva okresu Rožňava, mali posledné kolo vyžrebované na sobotu 18. a nedeľu 19. júna. Prví sa pustili do záverečného kola tohto ročníka dve mužstvá kotviace na posledných miestach v tohtoročnej tabuľke. Zlatý klas Dlhá Ves si zmerala sily so súperom z Honiec. Obidvaja potvrdili svoju tohtoročnú výkonnosť a svorne sa podelili o body po nerozhodnom stave 2:2. Rozdelili si i víťazstvá v jednotlivých polčasoch, keď prvý polčas patril domácim a hostia sa viac snažili zase v druhom. Prekvapením s umiestnením je najmä celok Dlhej Vsi, ktorý mal predchádzajúci ročník veľmi dobrý, keď si vybojovali veľmi pekné druhé miesto. V tomto ročníku to bolo práve naopak. Hroší skončili iba Hončania, ktorí si zapísali až 122 obdržaných gólov. Pre nepárny počet účastníkov tejto súťaže vyšlo, že v poslednom kole mali voľno Krásnohorsko-dlholúčania. O umiestnenie sa už nemuseli obávať, lebo už niekoľko kôl predtým si vybojovali prvenstvo v I. triede i s právom postupu do V. ligy. Ako sa s týmto vyrovnajú, ukážu nasledujúce dni. Keďže v V. lige uvoľnil miesto  FK z Krásnohorského Podhradia a nik zo súťaže (okrem odstúpenej G. Polomy) nezostupuje, môže doplniť stav mužstiev z horného Gemera na tri, alebo ich nechá na dve osamotené? 

Spomínal som, že hlavné slovo cez futbalový víkend mali mužstvá I. triedy. Ešte doplním údaje prvého zápasu 26. kola: Dlhá Ves – Honce 2:2 (2:0). G: N. Kovesdi (13´), M. Makkai (15´) - O. Varga (50´), R. Genči (76´). ŽK: bez kariet. R: J. Molnár - L. Marton, I. Tokoly. D: 100.  Nebývalá návšteva sto divákov bola zvedavá na výkony dvoch susedov z tabuľky. Zachovali sa k sebe solídne, lebo sa hralo bez kariet a domáci po vyhranom polčase prepustili aktivitu hosťom, ktorí to využili na vyrovnanie skóre.  

futbal 1 trrieda 2Nedeľa predpoludním: FK Baník Drnava – Sokol Gemtex Rudná 1:1 (1:0). G: K. Bakoš (42´) - O. Vysoký (59´). ŽK: B. Šoltés (86´) - L. Šimon (42´), A. Hanzlík (63´), Ľ. Hatvaník (70´), F. Čapó (82´). R: V. Gallo – T. Gyenes, M. Nemčko. D: 120. O súperoch môžeme povedať, že v súťaži sú už odvekí. Bol som zvedavý na ich vekový priemer v zápase. Kým domáci nastúpili s hráčmi vekom od 17 rokov (D. Babič) do  35 Znak) a s hráčmi ktorí tvorili priemer 25 rokov, hostia prišli s oveľa staršími hráčmi. Dokonca 6. mali nad 30 rokov a najstarší až 47 (Šimon). Ich kolektív tvoril síce aj 17-ročný Hanzlík, ale priemer mali i tak až 31 rokov. Čiže môžeme o nich povedať starí páni. Druhou chakteristikou, ktorá sa v zápase u nich prejavila - množstvo žltých karát. Ďalšia bola vytrvalosť. Keďže v predchádzajúcich zápasoch sa o Rudňanoch hovorilo, že vydržia hrať iba prvý polčas, v tomto zápase vyrovnávajúci gól vsietili v druhom. Je pravda, že v druhom aj vymenili troch hráčov z lavičky, ale pomohlo to. Domáci nevyužili príležitosť preskočiť súpera v tabuľke o jedno miesto, ale zato ich chválim, že postavili mladých aj hráčov, ktorí nesklamali.  

Sokol Bohúňovo - Tatran Betliar 2:1 (1:1). G: K. Illés (32´), R. Kulík (72´) - Ľ. Šofranko (31´). R: L. Gyenes - A. Farkaš, K. Baczúk. Väčšiu motiváciu na lepší výsledok mali v tomto zápase domáci, než hostia. V podstate už aj tak išlo iba o vzájomnú prestíž, čo sa aj potvrdilo. Aj keď hostia, ešte vlani účastník V. ligy, sa po pol hodine hry ujali vedenia, domáci na gól odpovedali o minutu vyrovnávajúcim gólom. O výsledku nakoniec rozhodol 18 minút pred koncom domáci Kulik. Zo strany hostí sa zapísali rozhodcovi udelením žltých kariet dva hráči, čo na vyrovnanie sa nerátalo.

Baník Nižná Slaná - FO Vlachovo 5:2 (2:1). G: J. Gelda 2 (15´, 43´), P. Lipták 2 (48´, 51´), G. Keršák (66´) - M. Gál (29´), M. Marciš (85´, PK). ŽK: V. Mihalik (73´). R: R. Drenko – L. Šalamon, V. Martinko. D: 60. Susedské derby prilákalo do hľadiska 60 divákov, čo býva na takéto zápasy veľmi málo. Padlo však sedem gólov a tie museli najmä domácich fanúšikov potešiť. Pri väčšej snahe hostí sa mohla rysovať príležitosť preskočiť v tabuľke ďalšieho suseda – Betliar – po ich prehre v Bohúňove, ale Vlachovčania sa o to ani nesnažili. Najstarší hráč domácich, Keršák, stále dokazuje, že je viac ako platným hráčom Nižnoslancov.  

Nedeľa popoludnie: FK Hrhov – ŠK Jablonov n/T 1:5 (0:2). G: T. Szakács (81´) - F. Rohály 2 (8´, 69´), A. Vislay (43´), Á. Kardos (73´), P. Ungváry-szabó (83´). ŽK: bez kariet. R: J. Szor – D. Poťmák, R. Farkaš. D: ?. Zdá sa, že domáci už rezignovali polepšiť si v ostatnom zápase ročníka a poskočiť o dve miesta v tabuľke vyššie. Radšej ponechali túto možnosť hosťom zo susednej dediny, ktorí stáli v tabuľke oveľa lepšie a mohli byť ešte vyššie. Takto ostalo pre Hrhovčanov v tomto ročníku až 11-te miesto. Hostia si však polepšili aj skóre.  

Baník Rožňavské Bystré - OFK Vyšná Slaná 1:2 (1:1). G: Š. Dorkin (20´) - B. Kuzma (24´), O. Liptai (60´). ŽK: F. Čapó (24´), D. Koncz (62´) - 0. R: S. Haviarik – R. Mikulec, J. Gyenes. D: 80. Aký požičaj, taký vráť, môže sa povedať o tomto zápase. V jesennom kole Baníci vo Vyšnej Slanej prekvapivo zvíťazili, teraz požičané Vyšnoslancom doma vrátili. Bolo to však na úkor svojho postavenia v tabuľke, keď v boji o piate miesto lepšie od Bystranov dopadli Jablonovčania, ktorí v susedskom derby zvíťazili vysoko v Hrhove. Bystrania doplatili na veľké oslabenia mužstva na jar odchodom niektorých opôr za prácou do zahraničia. V tomto ročníku dokázali vybojovať iba šiestu priečku, čo nie je ani podľa tradície, ani predstáv mužstva, ale ani vedenia. Zaujímavosťou zápasu bolo, že jeden z najstarších hráčov I. triedy - brankár domáceho mužstva Csaba Koncz - oslávil narodenie svojho prvého vnúčaťa deň pred zápasom. Gratulujeme k milej udalosti aj my a želáme (veríme, že budúcemu futbalistovi), veľa zdravia a mladým rodičom veľa potešenia z prvého prírastku do rodiny. 

( MG - od)

 

Čítať 1907 krát Naposledy zmenené pondelok, 20 jún 2016 11:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!