pondelok, 09 júl 2018 23:48

Náučný chodník Muránsky hrad Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Náučný chodník bol otvorený v roku 1983, obnovený v roku 2000 a 2010. Vedie z obce Muráň na Muránsky hrad a Veľkú lúku. Má dĺžku 6,5 km a celkové prevýšenie 530 m. Jeho trasa je stredne náročná, vedie súbežne s červeno a modro značenou turistickou trasou. Pri jej zdolávaní okolo dvoch hodín sa prostredníctvom 14 panelov a 2 informačných bodov dozvieme mnoho o prírodných krásach a zaujímavostiach Národného parku Muránska planina, ako aj o histórii Muránskeho hradu. Trasa Muráň – Chata Zámok pod Muránskym hradom – Muránsky hrad – Chata Zámok – Vešeléniho jaskyňa – Veľká lúka-Piesky začína za námestím obce Muráň pri budove Obecného úradu, za ktorým je prvý panel, potom za malým parčíkom nás privíta

symbolická vstupná brána náučného chodníka. Sledujeme červenú značku lesom stále v miernom, ale neustálom stúpaní až k chate pod Muránskym hradom. Cestou o prírode – faune, flóre, geológii, prírodných pomeroch na území NP Muránska planina informujú náučné panely. Chodník dvakrát pretne lesnú asfaltovú cestu vedúcu na Veľkú lúku, ktorá je zároveň žltou značkovanou cyklotrasou.

nch muransky hrad vstup hradmuran   nch muransky hrad max 1t   nch muransky hrad big chata zamok 1

 

 

Pri drevenej studničke sa môžeme občerstviť, prameň slúži aj pre blízku chatu Zámok (postavenú pôvodne ako horáreň, ktorá je otvorená zvyčajne len v letných víkendoch). Pri chate stojí pomník venovaný Coburgovcom, bývalým vlastníkom hradu a okolia aj s panelom informujúcim o tomto rode. Pokračujeme strmo smerom k hradným ruinám a po prírodných schodoch prejdeme vstupnou bránou na plošinu hradu v nadmorskej výške 935 m. Tam ústredná tabuľa informuje o histórii hradu a jeho jednotlivých objektoch. Skalné bralo Cigánka poskytne impozantný výhľad, z drevenývh vyhliadok sa otvára krásna panoráma na veľkú časť Muránskej planiny a široké okolie. Po prehliadke hradu sa vrátime naspäť k chate a malou odbočkou po žltej značke môžeme navštíviť jedinú verejnosti voľne prístupnú jaskyňu Muránskej planiny, pomenovanú podľa pána hradu Františka Vešeléniho. Jaskyňa je dlhá 16 metrov a nemá krasovú výzdobu. V južnom cípe Veľkej lúky zvanom Piesky stojí informačný bod a odpočinkové miesto s lavicami – posledná zastávka náučného chodníka. Na opačnom konci Veľkej lúky, v jej severnom cípe, sa nachádza žrebčín, postavený v roku 1950, známy chovom polodivokých koní – norika muránskeho.

Viac informácií:
http://www.infoglobe.sk/lokality/antarktida/slovenska-republika/lokality-sk-muran/
http://dromedar.zoznam.sk/cl/11161/814752/Naucny-chodnik-na-Muransky-hrad
http://npmuranskaplanina.sopsr.sk/navstevnici/naucne-chodniky/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 9495 krát Naposledy zmenené utorok, 10 júl 2018 00:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!