utorok, 31 júl 2018 20:08

Náučný chodník Spoznajte prameň Rimavy Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Rieka Rimava je dôležitý tok regiónu Gemer-Malohont. Pramení vo Veporských vrchoch na juhovýchodnom úpätí Fabovej hole na území Národného parku Muránska planina v nadmorskej výške cca 1260 m n. m., najbližšie k mestu Tisovec. Preteká cez mesto Tisovec, neskôr sa z tohoto toku stáva najdôležitejšia rieka regiónu Malohont. Má veľké množstvo prítokov, dĺžku 88 km (ako 19. najdlhšia slovenská rieka), v katastrálnom území obce Vlkyňa v okrese Rimavská Sobota sa v nadmorskej výške cca 145 m n. m. vlieva do rieky Slaná. K prameňu Rimavy vedie zeleno značkovaný chodník, ktorý začína v Tisovci na veľkej železničnej stanici. Trasa vedie popri toku Rimavy, dolinou Roveň až na sedlo Burda. Približne v polovici výstupu na vrchol Fabovej hole tvarová značka odvedie asi 300 metrov k prameňu Rimavy, kde je možnosť občerstviť sa a oddýchnuť si.

nch Spoznajte prameň rimavy mapa   nch Spoznajte prameň Rimavy pristrešok   nch Spoznajte prameň Rimavy sedlo Burda

V roku 2009 turistický oddiel KOS Rimavská dolina a členovia Komisie podnikateľskej, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja pri MsZ v Tisovci vybudovali prístrešok nad prameňom Rimavy spolu s prístreškom a posedením pre turistov. Následne v jesenných mesiacoch toho istého roku osadili na trase 3 informačné panely. Prvý je na autobusovej zastávke v Tisovci a sú na ňom základné informácie o trase a o tom, ako sa k prameňu návštevníci dostanú. Ďalšie dva panely sú osadené priamo v prístrešku s posedením, ktorý je umiestnený pri samotnom prameni. Na týchto paneloch sú informácie o prítokoch Rimavy, ale aj o flóre a faune vyskytujúcej sa v tejto oblasti. Zámerom ďalšieho projektu bolo oboznámiť turistov a návštevníkov s prameňom Rimavy aj v ďalších dvoch frekventovaných turistických lokalitách. Stalo sa tak osadením ďalších dvoch nových informačných panelov so základnými údajmi o trasách a prístupnosti k prameňu. Pribudli na známej križovatke turistických trás pod Fabovou hoľou, v sedle Burda a pri salaši Zbojská. V roku 2013 prešiel opravou altánok pri prameni a strieška priamo nad prameňom, v júni 2018 dostal prístrešok nad prameňom nový náter.

Projekt a náučný chodník „Spoznajte prameň Rimavy“ bol zastrešený mestom Tisovec, realizovaný členmi KST TO KOS Rimavská dolina a finančne podporený Partnerstvom Muránska planina – Čierny Hron z Grantového programu „Naštartujme s Partnerstvom Muránska planina – Čierny Hron“.

Viac informácií:

http://www.echoviny.sk/spravy/spoznajte-pramen-rimavy/
http://www.tisovec.eu/index.php/tipy-na-tury/k-pramenu-rimavy

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 9017 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 august 2018 20:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!