štvrtok, 24 máj 2018 11:21

Náučný chodník Jasovská skala

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník prechádza východným okrajom rezervácie Jasovské dubiny, ktorú tvoria dva blízko seba položené celky v katastrálnom území obce Jasov. Otvorený bol v roku 1989 a obnovený v roku 2007. Patrí medzi okružné pešie trasy, využiteľné na poznávanie hlavne v letnom období. Prechádza chráneným územím v Národnom parku Slovenský kras, národnej prírodnej rezervácii Jasovské dubiny a na trase sa nachádza aj národná prírodná pamiatka Jasovská jaskyňa a národná kultúrna pamiatka Kláštor premonštrátov. Trasa stredne náročného chodníka začína pri Jasovskej jaskyni, od jaskyne smeruje k jazeru popod Skalu a okolo kláštorného cintorína po serpentínach starého chodníka cez lesnú časť NPR Jasovské dubiny miernym stúpaním k pozostatkom

ochranného valu gotického hradu na Jasovskej skale. Odtiaľ pokračuje mierne zvlnenou krajinou a miernym klesaním na lesnú cestu okolo starého kameňolomu späť k Jasovskej jaskyni. Trasa je náročnejšia len v jej začiatku, keď okolo kláštorného cintorína stúpa na kótu Jasovská skala (349 m n. m.). Dĺžka chodníka je 1,5 km s prevýšením 100 m a na prechod je potrebné rezervovať si asi 2 hodiny.

nch jasov chodnik 01   nch jasovska skala 02   nch jasovska01b


Na chodníku sa nachádza 7 informačných panelov: 1. Náučný chodník Jasovská skala, 2. Lesy. 3. Fauna, 4. História, 5. Geológia a geomorfológia, 6. Flóra, 7. Jaskyňa. Text na informačných tabuliach je v slovenčine, maďarčine a v angličtine.
Na trase sú viaceré zaujímavosti: Jasovská jaskyňa – najstaršia sprístupnená jaskyňa na Slovensku od roku 1846 – národná prírodná pamiatka, barokový premonštrátsky kláštor s kláštornou knižnicou a francúzskou záhradou, sústava rybníkov, pestrá fauna a flóra, zvyšky Jasovského hradu. V najvyššom bode, na skalnom masíve Jasovskej skaly sa ponúkne nádherný výhľad na Jasov i Volovské vrchy s Kojšovskou hoľou, na barokový kláštor a na širokú okolitú prírodu.
Náučný chodník spravuje Štátna ochrana prírody SR – COPK Banská Bystrica, Správa NP Slovenský kras – Brzotín.
Viac informácií:
http://www.jasov.sk/-jasovska-skala
https://abov.vucke.sk/trip/abov/abov/turistika/pesia-turistika/jasovska-skala-naucny-chodnik.html
Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2614 krát Naposledy zmenené štvrtok, 24 máj 2018 12:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!