sobota, 02 jún 2018 17:57

Náučný chodník Občasný prameň – Havrania skala

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Náučný chodník sa nachádza v južnej časti Slovenského raja, vedie cez prírodnú zaujímavosť Občasný prameň na Havraniu skalu. Stredne náročná až náročná poznávacia a informačná trasa s prírodovedným, lesníckym a historickým zameraním má 7 informačných panelov, dĺžku 2 km, prevýšenie 280 m a možno ju absolvovať za 2 hodiny. Chodník bol postavený v roku 1998 a je stále udržiavaný. Začína v doline Veľké Zajfy a končí na Havranej skale, nachádza sa priamo na žltej turistickej značke, ktorá začína na rázcestí v doline Veľké Zajfy. Najjednoduchší prístup je tam z obce Stratená, prípadne z obce Dedinky – Stratenská píla. Zo Stratenej trasa vedie popri toku Hnilca po červenej turistickej značke na Stratenskú pílu, kde sa 

 

nch havrania skala6<(a>   nch havrania 1   nch hs Dorota i Marek

 

napojí na zelenú turistickú značku smerujúcu na Veľké a Malé Zajfy. Pokračuje po nej do bodu rázcestia, kde sa pripája žltá turistická značka smerujúca na Havraniu skalu. Na žltej značke začína náučný chodník. 

Prvý z náučných panelov ponúka všeobecné informácie o náučnom chodníku a jeho prostredí. Druhý panel je venovaný lesnému porastu. Pri treťom sa dozviete niečo o niekdajšom pálení hnedého uhlia v milieroch. Predel na dobre značenej trase tvorí štvrtý panel pri Občasnom prameni (960 m n. m.), ktorý je venovaný prírodnému systému tohto vodného zdroja. Piaty panel informuje o nch obcasny pramen stur 5geológovi Dionýzovi Štúrovi, na skale pri ceste je kovová pamätná tabuľa na jeho pamiatku, ktorú tu osadili v roku 1977. V pokračovaní po žltej turistickej značke je ďalšia informačná tabuľa s informáciami o živočíšstve tunajších lesov, ďalej chodník vedie k záverečnej tabuli o rastlinstve tohto hustého lesného biotopu. Tu sa náučný chodník končí a žltá turistická značka pokračuje ďalej (smerom do Stratenského kaňonu). Je tu však aj odbočka, značená ako žltý trojuholník, ktorá strmým výstupom vedie na Havraniu skalu (1153 m) – vápencový útvar s jaskynnými otvormi a skalnými dutinami. Náročný výstup na Havraniu skalu sa rozhodne oplatí prekonať, pretože je to veľmi významný vyhliadkový bod s krásnym širokým panoramatickým výhľadom. Na vrcholovom bode sa nachádza turistická kronika. Po žltej značke vedie chodník do Stratenského kaňonu, odkiaľ sa dá pohodlnou prechádzkou vrátiť do Stratenej.

Viac informácií:
https://gemer.vucke.sk/trip/gemer/gemer/turistika/pesia-turistika/obcasny-pramen-havrania-skala-naucny-chodnik.html

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2300 krát Naposledy zmenené pondelok, 04 jún 2018 14:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!