sobota, 16 jún 2018 17:07

Náučný chodník Stratenský kaňon Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Obojsmerný náučný chodník je situovaný v južnej časti Národného parku Slovenský raj v malebnom kaňonovitom úseku Hnilca. Bol sprístupnený 4. novembra 2011. Najvhodnejší nástup na prehliadku je v blízkosti obce Stratená od parkoviska pri východnom portáli cestného tunela po trase: východný portál cestného tunela – Stratenský kaňon – západný portál cestného tunela. Jeho dĺžka je 1,1 km, takmer nulové prevýšenie (2 m), čas absolvovania približne 30 minút.  Prechádza po spevnenej ceste vedúcej medzi oboma vstupmi cestného tunela. Vedie kaňonom popri rieke Hnilec, po starej ceste, ktorá pred vybudovaním Stratenského tunela spájala Gemer so Spišom. Je vhodný pre dospelých, deti, cyklistov a aj pre hendikepovaných ľudí – vozičkárov a rodičov s deťmi v kočíkoch.

Chodník má 10 zastávok s 9 náučnými panelmi. Jednotlivé panely sú osadené do skál vo výške čitateľnej predovšetkým pre vozičkárov. Návštevník je oboznámený s geológiu Slovenského raja, vznikom roklín, jaskyňami, flórou a faunou v doline rieky Hnilec, históriou územia a turisticky atraktívnymi lokalitami v južnej časti národného parku. Kaňonom sa prepletajú rieka Hnilec a stará asfaltová cesta, obe sa kľukatia, cesta premosťuje riečku ôsmimi, zväčša drevenými mostami. (Priamo z kaňonu vedie jedna z prístupových turistických ciest na dominantný vyhliadkový bod územia, vrch Havrania skala (1151 m n.m.)

nch stratensky kanon mapa 1   nch stratensky kanon bralo 1   nch stratensky kanon historia 1

 

Názvy náučných panelov označených nie číslom, ale písmenami abecedy: U. Úvodný panel, A. História, B. Jaskyne, C. Flóra, D. Turistika, E. Geologické pozadie horného toku Hnilca, F. Geológia, G. Fauna, H. Vznik roklín Slovenského raja.

Viac informácií:
https://urda.blog.sme.sk/c/305404/Stratensky-kanon.html
http://www.vypadni.sk/sk/stratensky-kanon
http://www.regionkosice.com/index.php?id=671&tx_ttnews[tt_news]=1674&tx_ttnews[backPid]=658&no_cache=1

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 3534 krát Naposledy zmenené sobota, 16 jún 2018 18:03

2 komentáre

  • Odkaz na komentáre Maj Gemer štvrtok, 04 júl 2019 23:03 Napísal(a) Maj Gemer

    Nadaje się dla dorosłych, dzieci, rowerzystów, a także dla osób niepełnosprawnych - wózków inwalidzkich i rodziców z dziećmi w wózkach.

  • Odkaz na komentáre krzysztof sztafa sobota, 29 jún 2019 12:26 Napísal(a) krzysztof sztafa

    czy wolno jechać rowerem?

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!