sobota, 12 január 2019 14:13

Seniorské nahliadnutie k susedom na Zemplíne Doporučený

Napísal(a) H. Olejárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj napriek tomu, že naša generácia seniorov na Gemeri žije aktívnym životom, nebude na škodu, keď sa pozrieme do susedov, ktorí tiež nezaháľajú. Predseda OO JDS v Rožňave pán Ladislav Fabián nás prostredníctvom príspevku pani Heleny Olejárovej zaviedol do okresu Trebišov. Okresná organizácia JDS v Trebišove pracuje šiesty rok, no môže sa pochváliť bohatou a pestrou činnosťou. V rámci okresu už majú pravidelné miesto pre akcie z oblasti športu, kultúrnej a spoločenskej činnosti. Jednou z nich je aj Vianočné pastorále, ktorého ústredným mottom je „Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane“. V predvianočnom čase vo veľkom predstihu počuť z každej strany hlučnú hudbu, lesk a ostatné komerčné črty Vianoc. Je povinnosťou nás seniorov pripomenúť čaro a krásu Vianoc cez adventné zamyslenie, lásku, krásu adventnej piesne, koledy či vinše tak, ako si ich pamätáme my, či generácie pred nami.

V utorok 13. decembra 2019 Mestská organizácia č.1 JDS v Trebišove zorganizovala pre celý okres už 5. ročník adventného popoludnia: „Vianočné pastorále 2018“, na ktorom sa zúčastnilo 204 seniorov. Tohoročné pastorále okrem dôsledného naplnenia svojho motta si dalo za cieľ spojiť pamäť a múdrosť starých generácií s dnešnými Vianocami a zameraním na lásku. Myslím, že sa nám to podarilo.

Vianočné pastorále 2018 malo tri časti:

I. časť – Výstava kreativity a šikovnosti seniorov, ktorá reprezentuje prácu v našich MO a ZO. Aj keď práce boli tematicky ohraničené a výstava je už po piatykrát, je potešiteľné, že sa neopakovali, každý rok boli iné, rovnako krásne a nápadité. Bolo sa čím inšpirovať.

II. časť – Prehliadka ľudových súborov seniorov, ktorí sa predstavili adventnými piesňami, koledami a vinšami. Všetko bolo spojené slovom konferencierov – pamätníkov, ktorí nás previedli adventnými zvykmi z nášho regiónu.

III. časť – Spoločenské posedenie s večerou, malo byť spríjemnením a doplnením pastorále, no priateľské rozhovory a dobrá družná nálada ho povýšila na veľmi dôležitú časť. Rozchádzali sme sa s predvianočným vinšovaním a so želaním, že o rok sa stretneme zas.

Helena Olejárová,
predsedníčka MO č.1 Trebišov

Čítať 3859 krát Naposledy zmenené sobota, 12 január 2019 23:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!