štvrtok, 28 marec 2019 18:11

Podpisali Memorandum o spolupráci medzi KSK a Krajskou organizáciou JDS Doporučený

Napísal(a) M. Haburová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Začiatkom tohto týždňa sa v spoločenských priestoroch VÚC v Košiciach stretli zástupcovia okresných organizácií Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Košického kraja. Pozval ich predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, aby boli pritomní pri akte podpísania Memoranda o partnerstve a spolupráci medzi Košickým samosprávnym krajom a Krajskou organizáciou JDS, ktorú zastupoval jej predseda Ján Matuško.
Seniori ocenili záujem predsedu KSK o vzájomnú spoluprácu. Viacerí vyzdvihli fakt, že župan, napriek krátkosti pôsobenia v tejto funkcii, chodí medzi seniorov a mapuje ich problémy. Základy ďalšej hlbšej spolupráce sú ukotvené aj v Memorande.

Ide o dlhodobú spoluprácu

Obe strany Memoranda prejavujú vôľu pokračovať v dlhodobej spolupráci a rozvíjať aktivity napomáhajúce zvyšovaniu kvality a dôstojnosti každodenného života seniorov žijúcich na území KSK. Osobitne zameranú aj na oblasť zdravotnej starostlivosti v rozsahu, aká prináleži riešeniu zo zriaďovateľskej možností VÚC.

Z množstva princípov spolupráce nie je zanedbateľné presadzovanie spoločných záujmov KSK a JDS v zlepšovaní kvality života seniorov bez ohľadu na ich politické, či náboženské presvedčenie, národnú, alebo národnostnú príslušnosť.

Obe strany sa okrem iného zaväzujú vytvárať priestor pre aktivity smerujúce k prehĺbeniu úcty a vážnosti k seniorom v rámci koncepcie rozvoja práce s mládežou na území kraja.

Sú nositeľmi ľudových tradícií

Zástupcovia jednotlivých okresných organizácií ďalej vyzdvihli možností spolupráce s VÚC pri aktivitách smerujúcich k udržaniu tradícií a zvyklostí predkov v oblasti folklórnych aktivít, tradičných remesiel a regionálnych kultúrnych zvyklostí a hodnôt.

Práve jednotlivé základné organizácie JDS a ich členovia v Košickom kraji sú šíriteľmi a nositeľmi starých ľudových tradícií v speve, tanci a regionálnych zvyklostí. Okrem toho stalo sa dobrou tradíciou napomáhať seniorom pri rôznych športových a turistických aktivitách.

V Košickom kraji pôsobí doposiaľ 108 základných organizácií JDS, v ktorých pôsobí takmer 8100 aktívnych členov.

Prevzaté zo zdroja: myzemplin.sme.sk

 

Čítať 1174 krát Naposledy zmenené štvrtok, 28 marec 2019 20:39

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!