pondelok, 03 jún 2019 14:10

Seniori na náučnom chodníku Prielom Muráňa Doporučený

Napísal(a) J.K.
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V juhovýchodnej časti Licinskej pahorkatiny sa nachádza prírodná pamiatka Prielom Muráňa. Je to chránené územie už od roku 1980 a predmetom ochrany je tok rieky Muráň, ktorý je zarezaný do vápencového podkladu. Okolie rieky je bohato zastúpené lesným porastom s výskytom vzácnej fauny a flóry. Riečka Muráň tu svoje koryto vyhĺbila do pomerne tvrdých vápencových hornín, pričom vytvorila tesné kaňonovité údolie Prielom Muráň v dĺžke 3,5 km až do obce Meliata. A veru bolo čo obdivovať. O tom sa presvedčili seniori zo ZO JDS nielen z Rožňavského okresu, ale aj z MO JDS Spišská Nová Ves, a to dňa 21.5.2019 na spoločnej turistike v obci Bretka. V obci Bretka, ktorá patrí do regiónu horný Gemer, má 379 obyvateľov a prvá písomná zmienka o obci je z roku 1286, sa seniorov stretlo celkom 238. Z Rožňavského okresu 194 a zo Spišskej Novej Vsi 44.

Po úvodom privítaní účastníkov na podujatí podpredsedom OR JDS Rožňava JUDr. Jánom Klobušníkom, ktorý ospravedlnil neúčasť predsedu KSK pána Trnku, predsedu KO JDS Jána Matúšku a predsedu OO Mgr. Ladislava Fabiána, pre plnenie iných úloh, slova sa ujali vedúci jednotlivých turistických trás A, B, Ján Gallo a Ing. Martin Markušovský. Ing. Markušovský oboznámil účastníkov aj s históriou obce Bretka, jej pamiatkami: pozemný vojenský bunker z I. ČSR, vodný mlyn, baroková kúria z roku 1754, sedliacky dom bol postavený v 18. storočí, tzv. skanzen, továreň na klince, termálne kúpalisko, jaskyne atď.

Vytýčené trasy seniori zvládali pomerne dobre. Problémy mali tí, ktorí si nepriniesli vhodnú obuv. Na náučnom chodníku vedľa riečky Muráň sa dosť šmýkalo pre podmočený chodník z nočného dažďa. Nakoniec sa to zvládlo a na lúke nad Bretkou pri spojení účastníkov dvoch trás A a B sa ozýval spev. Tón udával jeden z organizátorov podujatia Ján Gallo na svojej ústnej harmonike. Možno konštatovať, že pri bufete na termálnom kúpalisku pri káve a občerstvení vládla spokojnosť. Turistický zraz seniorov sa vydaril bez ujmy na zdraví a iných následkoch. Poďakovanie patrí všetkým účastníkom a organizátorom.

JK.

 

Čítať 1316 krát Naposledy zmenené pondelok, 03 jún 2019 23:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!