×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jds/tatry
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/jds/12
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jds/tatry
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/jds/12
piatok, 15 august 2014 22:31

Bratislava hostila účastníkov XVII. Celoslovenských športových hier a turistických stretnutí seniorov

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ba sen DSC 1192aBratislava hostila v dňoch 12. - 14. augusta 2014 staršiu generáciu spoluobčanov, ktorí šport už berú len ako koníčka a v rámci času vymedzenom dôchodcom sa snažia prostredníctvom vybraných športových disciplín rozhýbať telo i dušu a byť v kolektíve seberovných. Zišli sa tu najlepší z nich, ktorí predtým prešli sitom okresných i krajských športových hier seniorov. Na XVII. ročníku celoslovenských športových hier a turistického stretnutia s prívlastkom Memoriál Kamila Vajnorského prišli delegácie po 10 vybraných súťažiacich z jednotlivých krajských organizácií. V priestoroch športového areálu Mladej gardy na Račianskej ulici na slávnostnom otvorení 13. augusta 2014 predpoludním sa zúčastnil aj prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár, minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý, predsedníčka Olympijského klubu Bratislava Mária Mračnová a predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipianský.
Aj keď o tejto udalosti málokto z Bratislavčanov vedel, prišiel som na štadión aj ja, aby som sa presvedčil o tom, kto bude reprezentovať náš región, či Košický samosprávny kraj. Pravda, s vyššie

menovanými hosťami som sa už popoludní nestretol, ale krajanov som ľahko našiel. Identifikovaní boli vkusným dresom hráškovo zelenej farby. A keďže z horného Gemera boli iba dvaja zástupcovia seniorov, pani Šmelkovú z Dobšinej i pána Štefana Kaňúra z Betliara mi CSHS-105331-20140813 083900ochotne predstavili. Obidvaja príkladne reprezentovali a odnášajú si tak z týchto pretekov okrem spomienok aj medaily. Aj keď to pre pána Kaňúra tentokrát nebola zlatá, bol spokojný aj s tou, čo si vybojoval. Spoločne sme sledovali súboj strelcov zo vzduchovky a pani Šmelková oľutovala, že sa neprihlásila aj do tejto disciplíny. Vlaňajší prísny rozhodca tejto kategórie ju však odradil. Pripomenul jej to aj predseda KO pán Ján Matúško, ktorý nielen že sám súťažil, ale povzbudzoval a poskytoval ochotne rady aj ďalším súťažiacim z delegácie. Športovci súťažili v behu, stolnom tenise, v streľbe zo vzduchovej pušky, petangu, hode granátom na cieľ i do diaľky a v kope lopty do malej bránky. Okrem týchto disciplín si ženy zmerali sily ešte v hode váľkom a muži vo vrhu guľou. Medzi rečou samozrejme, že prišli na rad nielen otázky súvisiace s pretekmi, ale bol som zvedavý aj na iný program. Ochotne sa mi všetci zdôverili, že sa plavili loďou až na Devín a keďže im prialo i počasie, mnohí si oprášili svoje spomienky na výlety do Bratislavy z mladších čias. Menej ich tešila nízka úroveň ubytovania v internáte Mladej gardy, ktorý je hodne zdevastovaný a žiada si celkovú rekonštrukciu. Možno v niektorých mestách, ktoré organizovali podobné podujatie to bolo ináč, čo samozrejme súvisí predovšetkým s podchytením dobrých 899907-beseda mracnova stasova--4-organizátorov a to nielen z radov dôchodcov. Ale na podobných podujatiach to už tak býva. Nie každý je spokojný so všetkým, nie každý si odniesol aj teraz zlatú medailu. Podstatné je, že sa účastníci vzájomne spoznali so seniormi športovcami organizovanými v JDS a vymenili si skúsenosti s programom a aktivitami tejto organizácie z celoslovenského pohľadu. 

Dozvedel som sa tiež o tom, že Slovenský olympijský výbor, ktorý bol s Jednotou dôchodcov na Slovensku spoluorganizátorom hier, k tomuto podujatiu zabezpečil medaily, diplomy, poháre a plakety pre ocenených. OK Bratislava prispel veľkou mierou k zdarnému priebehu celej akcie – zorganizoval besedu s olympioničkami Máriou Mračnovou a Jankou Stašovou, vyzdobil priestory Mladej gardy informačnými banermi olympijskej výchovy, zabezpečil rozhodcov športových súťaží a zapožičal športový materiál. 

Výsledková listina 17. Celoslovenských športových hier a turitického stretnutia v Bratislave nám prezradila, že najúspešnejším seniorom - športovcom sa stal Ing. Ladislav Golian z KO JDS v Banskej Bystrici, ktorý získal 30 bodov. Druhým bol Jozef Solčiansky z Trenčianskeho samosprávneho kraja so ziskom 22 bodov a s rovnakým počtom bodov bol aj Peter Polák zo Žilinského SK. Zo žien s najlepším počtom získaných bodov boli: Mária Včasná, KO PO 21 bodov, Eva Sedmáková, BB SK - 20 bodov, Halka Hotová, Mgr. ALžbeta Oreská, obe BA SK, Zita Kolečániová, KO NR, Eva Michalíková Eva, KO TN a Rozália Krutá, KO TT, všetky po 16 bodov.
Z košických pretekárov zlaté medaily si z Bratislavy odniesli: Helena Kočišová, Ján Matuško a Juraj Tremko. Najlepšie si z nich počínal Ján Matuško, ktorý do celkového hodnotenia prispel 13 bodmi, Ján Tremko 11 a Helena Kočišová 10 bodmi. Bodovali aj všetci ostatní nominovaní za kraj. Ako najúspešnejší kraj sa predstavili zástupcovia Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorí vybojovali 133 bodov. Za nimi sa umiestnil Banskobystrický samosprávny kraj so ziskom 121 bodov a na tretie miesto v poradí sa zaradili seniori z KO Nitrianskeho samosprávneho kraja so ziskom 11 bodov.

Ondrej Doboš

VÝSLEDKOVÁ LISTINA ZO 17. ročníka Celoslovenských športových hier a turistického stretnutia v Bratislave

Jednotlivci

Podľa druhu športu

Podľa krajov

FOTOREPORTÁŽ 

picasa_albumid=6047867405732408753

 

Čítať 2183 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!