×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jelsava/15
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jelsava/15
piatok, 14 august 2015 21:12

Podpísali medzinárodné Memorandum o partnerstve a spolupráci organizácií dôchodcov

Napísal(a) Mgr. L. Fabián
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Krajské organizácie Jednoty dôchodcov na Slovenskubt memorandum Košice a Žilina sa rozhodli obnoviť a zintenzívniť vzťahy s dôchodcami z ČR, výsledkom historicky významného prvého spoločného rokovania v dňoch 6. - 8. augusta 2015 bolo podpísanie Memoranda o partnerstve a spolupráci dôchodcov ČR a SR dňa 6. augusta 2015 v budove zariadenia BARÓNKA v Betliari. Memorandum podpísali za SR predseda KO JDS Košice Ján Matúško a predseda KO JDS Žilina Dr. Michal Kotian, za dôchodcov ČR predseda SDČR Ing. Oldřich Pospíšil a predseda KR SDČR Moravskoslezkého kraje p. Zlatuška Paršová. 

Hlavným poslaním oboch strán je pokračovať v dlhodobej spolupráci v záujme rozvíjať aktivity napomáhajúce zvyšovaniu kvality a dôstojnosti každodenného života dôchodcov žijúcich na území SR a ČR.
Za ČR boli prítomní p. Štepánka Pospíšilová a podpredsedníčka KO SDČR Moravskoslezkého kraje, za SR podpredseda KO JDS Mgr. Ladislav Fábian, Ing. Ladislav Synak a Ing. Vasil Čuvan, za KO JDS Žilina Ing. Pavol Kozák, Emma Žišková a Anna Kozáková.

Tomuto aktu bola venovaná pozornosť aj zo strany štátnych orgánov, pozvanie medzi nás prijali starosta obce Betliar p. Ing. Ľubomír Zatroch a p. PhDr. Kovácsová – vedúca odboru kultúry a cestovného ruchu VÚC Košice, ktorá bola poverená aj zastúpiť služobne vzdialeného predsedu VÚC p. JUDr. Zdenka Trebuľu, zástupcu OÚ p. Ing. Jána Štefana, primátora Rožňavy p. Pavla Burdigu. 

Podpis memoranda prebiehal v štyroch etapách:

1. Podujatie v kultúrnom dome Betliar – privítal nás v pekne pripravenej sále pán starosta Ing. Ľubomír Zatroch, porozprával o histórii a prítomnosti života v obci a zaželal veľa zdaru pri tak významnom akte a odovzdal slovo predsedovi ZOJDS v Betliari Ondrejovi Ďuránovi. Ten zhodnotil prácu dôchodcov v ZO, podujatia a pozval nás na kultúrny program pripravený dôchodcami v obci, pod vedením p. Jergovej.

2. Podpis memoranda v reštaurácii BARÓNKA:
Po privítaní prítomných hostí a zástupcov obidvoch organizácií sa pristúpilo k slávnostnému podpisu memoranda na dobu piatich rokov:

  • vytvárať aktivity na prehlbovanie úcty a vážnosti k dôchodcom
  • vzájomne sa informovať a predkladať návrhy na riešenie problémov v zdravotnej oblasti
  • spolupracovať pri udržiavaní tradícií a zvyklostí našich predkov v oblasti folklórnych aktivít, tradičných remesiel a regionálnych kultúrnych hodnôt
  • organizovať spoločné kultúrne a športové podujatia
  • spolupracovať pri cezhraničnej spolupráci v oblastiach spoločenského záujmu.

Príhovory hostí povzbudili dôchodcov do ďalšej spolupráce, no veľmi pekný bol citát z listu p. predsedu VÚC p. Trebuľu, z ktorého citujem: „...koľko energie majú seniori na rozdávanie. Spoločné aktivity a plány na dlhodobú spoluprácu sú skvelým príkladom aj pre ľudí všetkých generácií. Dovoľte, aby som vám poďakoval za Vaše životné investície do rozvoja našich krajov a krajín. V životnom období, ktoré má prinášať radosť, vám želám pevné zdravie, lásku a úctu vašich najbližších a pocit, že ste stále dôležití a potrební.“

3. Návšteva GOS - Dom tradičnej kultúry Gemera a mesta Rožňavy, kaštieľ v Betliari. 

V Gemerskom osvetovom stredisku nás prijala p. riaditeľka Mgr. Helena Novotná, pochválila sa zrekonštruovanou budovou. Pohovorila o pokračovaní prác a spolu s pani riaditeľkou Ing. Natašou Vjesztovou nám premietli film o prekrásnom Gemeri, jeho histórii a pamiatkach. P. Novotná nám poukazovala tvorivé dielne a aktivity ktoré sa už robia, a ostatné sa za pochodu uvádzajú do života. Po dokončení budeme všetci hrdí na toto prekrásne dielo, ktoré bude pripomínať históriu a budúcnosť. 
Potom sme sa presunuli na Námestie baníkov a pani Ing. Vjesztová – riaditeľka TIK nás sprevádzala po tomto historickom skvoste, ktorého vyvrcholením bola návšteva strážnej veže.

Po obede sme absolvovali nádherný kaštieľ v Betliari a prezreli sme si aj historický park. Je to ozajstný skvost našej histórie.
Pri večernom posedení sme spolu rozprávali o naplňovaní memoranda, ako ďalej. Plány sú veľké a veríme, že aj realizácia bude taká, ako bol elán a energia počas troch dní. V sobotu na ceste domov si naši hostia prezreli priestory JDS Vlachovo, pobudli sme aj na dňoch obce. Pán JUDr. Klobušník - predseda JDS vo Vlachove, oboznámil o živote a práci členov jeho ZO.
Ľudia, ktorí majú nejaký sen, odídu tam, kde ho môžu realizovať. Peniaze nie sú všetko. Idey a ideály dosiaľ nevymreli.
Text. Mgr. Fábian
Foto: Mruk a Ďurán

 [cincopa AQFA018qXMSK]

 

Čítať 2095 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!