×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jds/chorvatsko
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jds/plesivec
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jds/chorvatsko
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jds/plesivec
nedeľa, 18 august 2013 09:29

Seniori navštívili rodný dom Pavla E. Dobšinského a prešli Slavošovským tunelom pod Homôlkou Doporučený

Napísal(a) JUDr. J. Klobušník
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Okresná organizácia JDS Slovenska v Rožňave, zorganizovala pre svojich členov jednodňový turisticko-náučný program, ktorý sa uskutočnil dňa 16.8.2013. Cieľom účastníkov bolo navštíviť pamätný dom P. E. Dobšinského a uskutočniť prechod tunelom pod Homôlkou v Slavošovciach. Z každej organizácie JDS v okrese bol stanovený počet účastníkov. Odchod autobusu s účastníkmi bol o 09.00 hod. zo stanice SAD v Rožňave dňa 16.8.2013.
Keď som bol na otváraní tunela a prvom koncerte v ňom v roku 2012, veľmi som bol prekvapený prostredím okolo tunela, výtvormi umelcov a organizátorov tohto podujatia, dobrou náladou, vôňou grilovaných dobrôt, počtom návštevníkov atď. Svoje pocity som vtedy vyjadril v článku „Tunel, ktorý spája“. Podstata bola v tom, že hoci v tuneli vlak nikdy nešiel, tunel spojil rôzne vekové generácie pre dobrú vec, ktorá má budúcnosť. Vtedy som však v pamätnej izbe P. E. Dobšinského nebol. Dnes, t.j. 16.8.2013 som si ako senior túto príležitosť nenechal ujsť a izbu som navštívil. Vlastne sme ju navštívili všetci účastníci nášho výletu a bolo to prekrásne.

Privítal nás starosta obce Slavošovce pán Ing. Štefan Bašták a náš predseda OR JDS Rožňava Ján Nemčko, na naše podujatie prijal pozvanie aj predseda ZMOHG p. Pavol Burdiga-primátor Rožňavy. Boli sme tam mladší aj starší, ale podstatné je, že sme vyrastali na rozprávkach. PaedDr. Milan Sajenko, náš sprievodca, nám všetkým tieto zozbierané rozprávky P. E. Dobšinským pripomenul. Pripomenuli sa nám aj rozprávkové postavičky na exponátoch. Skonštatoval som, že zrekonštruovaná, krásne vynovená expozícia a interiér rodného domu P. E. Dobšinského, čaká na svojich návštevníkov. Slovami bývalého predsedu Matice slovenskej V. Mináča: „Čo všetko dnes skvele cvendží šíravami sveta časom vybledne, ako staré plátno, ale Dobšinského povesti budú, kým bude slovenská reč.“ A tu je naše Slovenské pojítko ako tunel, ktorý spája. Spojil aj nás účastníkov s priateľmi z Revúcej, Magnezitoviec a Chyžného, ktorí nás čakali na druhej strane tunela. Privítaní sme boli ako sa na Slovákov patrí. Nechýbal štamprlík, ovčí syr a domáce pečenie. Padlo aj uvítacie slovo od predsedníčky OR JDS Revúca Zuzany Homoliakovej, uvítali nás aj starosta obce z Chyžného Ján Greguš, starostka obce Magnezitovce pani Magdaléna Šeševičková a nakoniec padlo aj naše poďakovanie z úst Ing. Štefana Baštáka, starostu obce Slavošovce, PaedDr. Sajenku a nás všetkých.

Pri návrate späť nás čakal obed vo forme gulášu z baraniny alebo bravčoviny. Kto mal na čo chuť. Chuť aj bola, lebo nám ho spríjemňovala FSk žien Lehoťanka. Svojím spevom a humorným slovom všetkých prítomných pobavila. A tak nám deň prešiel. Máme plno dojmov, postrehov a milých stretnutí z pamätnej izby P. E. Dobšinského, aj z tunela pod Homôlkou. V závere možno len konštatovať, bol to krásny deň aj s počasím a tí, ktorí tu neboli, môžu len ľutovať. Patrí sa však poďakovať všetkým organizátorom, či už menovaných alebo nemenovaných v tomto príspevku, ale za všetkých Ing. Štefanovi Baštákovi, starostovi obce Slavošovce, hlavnému koordinátorovi tohto podujatia. Ďakujeme! Účastníci podujatia.
Text: JUDr. Klobušník
Foto: JUDr. Klobušník, 
p. Gergelyová

Z vystúpenia FSk Lehoťanka z Čiernej Lehoty 

TAKTO VIDEL STRETNUTIE SENIOROV ING. IVAN ŠTARK

Čítať 2144 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!