nedeľa, 07 júl 2013 13:23

Účastníkov športových hier seniorov Banskobystrického kraja hostil stredný Gemer Doporučený

Napísal(a) Zuzana Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Krajských  športových hier seniorov Banskobystrického samosprávneho kraja sa 1. júla 2013 v športovom areáli ZŠ J. A. Komenského v Revúcej zúčastnilo 129 seniorov a pozvaných hostí. Prítomných za organizačný výbor privítala Zuzana Homoliaková, predsedníčka OO JDS Revúca. Motto  seniorských športových podujatí bol: „Liek nenahradí pohyb, ale pohyb nahradí každý liek,“ podnecuje športovcov k zdravému štýlu života a k športovaniu pre radosť z pohybu. Za prítomných športovcov zložili 

SĽUB ŠPORTOVCA  Jolka Čajková z Revúcej a Vladimír Golián z Detvy, ktorý znel takto:  My, seniori, športovci Banskobystrického kraja  sa dnes zúčastňujeme Krajských športových hier seniorov BBSK v Revúcej. V mene všetkých športovcov – seniorov sľubujeme, že pri zápolení v športových disciplínach budeme čestne súťažiť a dodržiavať zásady Pher play. TAK  SĽUBUJEME !
Predseda  KO JDS BBSK  František ŠUŠLIK prijatím sľubu športovcov otvoril KŠHS a poprial zdarné športovanie. Roman Goldschmídt,  starosta obce Muráň – garant  KŠHS a KTZS s finančnou podporou BBSK, pozdravil  prítomných i športovcov, zaželal úspešné športové zápolenie a pozval všetkých na turistickú vychádzku na Muránsku planinu.
Primátorka mesta Eva Cireňová, poslankyňa BBSK a predsedníčka ZMOS STREDNÉHO GEMERA privítala športovcov na pôde mesta, zdôraznila cieľ športových podujatí – podporiť zdravý štýl života a popriala športovcom pekný deň a športové úspechy.
K Športovcom sa prihovorili aj: Ján Šeševička, poslanec BBSK, Janka  Vavreková, zástupkyňa ZŠ J. A. Komenského, Július Laššan, starosta Mokrej Lúky a predseda OO SMER SD, Marek Nosko, starosta Muránskej Dlhej Lúky. Popriali pekný deň a športové úspechy.
Organizačné pokyny k priebehu  športových disciplín podala Margita Mladšia, členka organizačného výboru KŠHS.
Na KŠHS v Revúcej sa zúčastnilo 78 športovcov z 10 okresov BBSK: z  Brezna, Detvy, Krupiny, Lučenca, Poltára, Revúcej, Veľkého Krtíša, Zvolena, Žarnovice a zo Žiaru nad Hronom. Športovci súťažili v troch vekových kategóriach: 1. kat. do 65 rokov, 2. kat. do 70 rokov a 3. kat. nad 70 rokov  v 7 športových disciplínach takto:  

 

   MUŽI:                              ŽENY: 

   beh na 60 m                      beh na 50 m
   beh na 250 m                    beh na 200 m
   vrh guľou                           hod váľkom do diaľky
   hod granátom na cieľ         hod kriketovou loptičkou na cieľ
   streľba zo vzduchovky       streľba zo vzduchovky
   kop na bránku                   kop na bránku
   stolný tenis                         stolný tenis

Najstarším účastníkom športových hier bol 83 ročný Miloslav Palovčík, ktorý získal dve bronzové medaily.
Čestné zápolenie a meranie športových výsledkov zabezpečovali rozhodcovia učitelia telesnej výchovy – seniori I. Zatroch, K. Máte, R. Homola, M. Chrapan a učitelia zo škôl J. Kvetko, V. Kindis,  M. Chrapanová, J. Gajdoš, aktívny člen policajného zboru. Fotodokuntáciu zo športových hier zabezpečili J. Bendo, K. Kvetková, šefredaktorka RL a E. Viestová - REVÚCA24. MUDr. A. Molnár,  MUDr. T. Imre a zdravotná sestra T. Hlaváčová zabezpečovali zdravotný dozor.  Športové zápolenie  prebiehalo do 16, 00 hod.   
Vybraní zástupcovia okresov sa v popoludňajších hodinách zúčastnili prijatia  na MÚ v Revúcej u primátorky Evy Cireňovej, kde v družnej besede  zotrvali hodinu. Druhá skupina pod vedením  Ž. Rekenovej absolvovala prehliadku katolíckeho a evanjelického kostola, pozreli si tiež budovu Prvého slovensakého gymnázia.
Vyhodnotenie športových výsledkov sa uskutočnilo o 17,00 hod. V ŠJ SOŠ na Ulici gen. Viesta. Putovný pohár Ing. Vladimíra Maňku predsedu BBSK  KŠHS prišiel odovzdať podpredseda BBSK  L. Topoľsky, ktorí sa k prítomným športovcom prihovoril a odovzdal pozdrav od V. Maňku.
Na vyhodnotení sa zúčastnili aj poslanci BBSK Eva Cireňová a Ján Šeševička. Na vyhodnotení bolo odovzdaných 126 diplomov a medailí, ktoré zhotovila pani M. Matúšová.

Poradie najúspešnejších družstiev:
 

1. miesto OO JDS Detva – 99  bodov
2. miesto OO JDS Brezno – 73 bodov
3. miesto OO JDS Revúca – 55 bodov       
PUTOVNÝ POHÁR Ing. Vladimíra Maňku, predsedu BBSK získalo víťazné družstvo OO JDS DETVA

Poradie najúspešnejších športovcov:

MUŽI:
1. miesto  Vladimír Golián, OO JDS Detva
2. miesto  Dušan Spišiak, OO JDS Lučenec
3. miesto  Pavel Golián, OO JDS Detva

ŽENY:
1. miesto  Oĺga Hradecká, OO JDS Zvolen
2. miesto  Mária Schererová, OO JDS Brezno
3. miesto  Božena Sládoková, OO JDS Detva
 
Putovný pohár KŠHS najúspešnejšieho športovca získal Vladimír Golián z OO JDS DETVA.
Putovný pohár KŠHS najúspešnejšej športovkyne získala Oľga Hradecká z  OO JDS ZVOLEN.
Putovný pohár KŠHS najstaršieho športovca bol odovzdaný Miloslavovi Palovčíkovi z OO JDS BREZNO.
Po  dobrej večeri a vynikajúcich štrúdľach, ktoré napiekli členky zo ZO JDS Muránska Dlhá Lúka pod vedením predsedníčky Helenky Imreovej, do tanca i na počúvanie hrala dychovka Gemerčanka z Revúcej so spevákom J. Bendom. Všetci športovci i hostia sa dobre bavili, tancovali a spievali spolu s Gemerčankou do neskorých večerných hodín.

KRAJSKÝ TURISTICKÝ ZRAZ SENIOROV v MURÁNI s finačnou podporou BBSK

Dňa 2.7.2013 účastníci KTZS sa presunuli autobusmi na Veľkú lúku na Muránskej planine, kde ich pán F. Frandel  oboznámil s históriou chovu ťažného koňa  Norika Muránskeho, ktorého  kobylky sa pásli za ohradou. Lesnou cestou prešli účastníci turistického pochodu k pamätníku SNP. S históriou záložného letiska oboznámil turistov pán  J. Kubaško, podpredseda Oblastného výboru SZPB  a predniesol dojímavú báseň. Najúspešnejší športovci O. Hradecká a V. Golián položili venček k pamätníku a uctili si pamiatku padlých hrdinov. Všetci seniori sa spontánne pripojili k spevu partizánskej piesne „Tichá noc, tmavá noc krásna je na horách partizán bojuje ..."
Pri chate na Maretkinej pán F. Frandel porozprával o vzniku chaty, o krásach, endemitoch Muránskej planiny, okolitých vrchoch a výskyte medveďov v oblasti Muránskej planiny.  
V dvoch skupinách sa turisti vybrali na POLUDNICU, kde obdivovali nádherný výhľad do Muránskej doliny a okolité vrchy. Po návrate každý účastník dostal „ÚČASTNÍCKY LIST TURISTICKÉHO VÝSTUPU NA POLUDICU“  a malé pohostenie.
Po návrate z Muránskej planiny turistov v ZŠ v Muráni čakali členovia speváckej skupiny LEVENDA, pod vedením Evky Sruhárovej, ktorí svojimi piesňami opísali krásy Muráňa, Muránskej planiny, vrchov a dolín. 
Prítomných privítal R. Goldschmídt, starosta obce Muráň a zdôraznil, že okolitá krajina Muráňa má mnoho prírodných i historických pamiatok a ukázal na slávnu Cigánku, na ktorú bol zo školského dvora pekný výhľad. Predsedníčka OO JDS a predseda KO JDS odovzdali Pamätné medaily KŠHS a KTZS starostovi obce Muráň R. Goldschmidtovi a M. Noskovi starostovi obce Muránska Dlhá Lúka ako poďakovanie seniorov za zorganizovanie KŠH a KTZS.
F. Šušlik, predseda KO JDS BB  vyslovil poďakovanie organizačnému výboru OO JDS Revúca za dobre pripravený priebeh športových hier a turistického zrazu. KTZ sa zúčastnilo 120 seniorov.
Po dobrom guláši a pivku boli  krajské športové hry a turistický  zraz ukončené. Športovci a turisti si dali sľub, že sa znovu stretnú na budúci rok na športových hrách a turistickom zraze, aby pohybom posilnili zdravie a vzniknuté priateľstva utužili.
Cieľ krajských športových hier a turistického zrazu seniorov sa naplnil, pohyb a športové súťaženie priniesli radosť a mnohí si splnili svoje méty, ktoré si dali pred zápolením v športových disciplínach. Dojmy z turistickej vychádzky a prehliadky mesta Revúca mnohých seniorov oslovili a rozhodli sa, že sa do Gemera prídu pozrieť v rámci svojich organizovaných výletov, čo nás Gemerčanov teší.
Zuzana Homoliaková
Foto: Ján Bendo

{jcomments on}

Čítať 2124 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!