sobota, 05 december 2020 19:43

Prezentácia novej knihy Ondreja Rozložníka o Dobšinej Doporučený

Napísal(a) M. R.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Známy náš gemerský propagátor histórie baníctva, najmä v Dobšinej i na okolí, RNDr. Ondrej Rozložník sa v uplynulom mesiaci prezentoval ďalšou svojou knihou, zameranou na banskú a hutnícku činosť v okolí Dobšinej. Dal jej skôr lyrický názov Banská víla. V titule knihy použil aj nemecko-dobšinský dialekt „bulineerčinu“, v ktorom má kniha názov Die Grubenfee. Básne, publikované v tejto knihe, nie sú iba poéziou o banskej činnosti. Dokumentujú aj spoločenský stav určitého krízového obdobia v rokoch 1890 až 1920, kedy sa banská činnosť v meste Dobšiná dostala do problémov. Mesto Dobšiná má v histórii banskej, hutníckej a lesnej činnosti nepopierateľne významné postavenie aj v európskom meradle. Podstatná časť obyvateľov mesta bola v minulosti zamestnaná práve v týchto odvetviach. Počas viacerých storočí sa tu ťažili rôzne nerastné suroviny, ktoré po ich úprave na kovy a následnom predaji, mali významný vplyv na spoločenský stav a rozvoj tohto baníckeho mesta.

 

V knihe je i báseň, ktorá má 41 sloh a bola neznámym autorom napísaná v nemeckom dialekte „bulinerčine“ (len prvá sloha). Z nej Vám predkladáme i niektoré slohy z básne, ktoré do básne z prekladu do SJ urobil Ing. Roman Vávra. 

 

Die Grubenfee

(A schen Mäarchen von Radium)

Unser Topscha sperren hiedan
Kleen und grossa Hiebebl gonz
Schen emzingeln sa die Haiser
Und as Stäätel, bie a Kronz.

 

Banská víla (Die Grubenfee)

(pekná rozprávka o prvku rádium)

 Dobšiná ty mestečko naše
vrchmi vôkol obklopené
a peknými domčekmi
ako vencom ozdobené 

A v podzemí týchto vrchov
usporiadane a v rade
bohatstvo rúd, rôznych kovov
uložené je tu všade 

Zlato, striebro, markazit
kobalt, nikel i železné rudy
nachádzame v každom kúte
ako malé a tiež veľké hrudy 

A ako je to v rozprávkach
v ktorých sa skrýva ducha sila
nad všetkým tu panuje
tajomná banská víla 

Sídli v hĺbke našich vrchov
v prepychovom hrade
zdobenom drahokamami
zo striebrom a zlatom všade

 

  
  

Opis stavu tohto obdobia, formou básne, je nutné pochopiť ako kultúrno-historickú udalosť, ktorá si zaslúži, aby bola zverejnená v knižnej podobe. V obidvoch básňach sa deklaruje úsilie nevzdať sa nádeje nájsť bohaté ložisko nerastnej suroviny, čo bude pre život a mesto Dobšiná znovu prospešné. Dokumentované je to aj na súčasnom embléme mesta Dobšiná, na ktorom mužíček pozerajúci sa v minulosti do bohatého kotla, stále ešte vidí, že tam ešte niečo zostalo, len ho je potrebné nájsť a tak mesto oživiť.

dob banska vila 06 2V prvej časti knihy, s dvomi básničkami, ktoré sa zachovali vďaka zostavovateľovi knihy „Topscher Gatscholper“, napísanej v nemeckom dobšinskom dialekte „bulineerčine“, je formou básní popisaná neobyčajne pestrá história baníctva v okolí mesta Dobšiná, ktoré sa preslávilo najmä ťažbou nikel-kobaltových a železných rúd. V básni „Grubenfee“ sú menovite uvedené rudné minerály obsahujúce rôzne kovy, ale i jeden, ktorý má pre ľudstvo pozitívny, ale i negatívny význam – rádium.

V básni „Glick Auf“ nám neznámy autor obdivuhodne dokumentuje tieto časy legendou o názve osady „Topscha“ i s presvedčením, že sa ešte určite podarí obnoviť pozitívne roky pre všetkých obyvateľov mesta Dobšiná.

V druhej časti knihy sú prezentované základne údaje o banskej a hutníckej činnosti formou mapových a fotografických dokumentov s vysvetľujúcim komentárom o tejto činnosti. Dokladované je to štúdiom archívnych dokumentov a v mnohých zistených prípadoch sa čitatelia dozvedia o stave príslušného obdobia mnohé zaujímavé okolnosti tejto výnimočnej a vysoko odbornej činnosti.

dob banska vila 03 2Fotografiami a archívnymi mapami v počte 152, sú prezentované základne údaje o tejto činnosti. Do prehľadného zoznamu (v slovenskom a nemeckom jazyku) sú zaradené všetky typy nerastných surovín, ktoré sa v okolí Dobšinej, s chronologickým údajom obdobia, ťažili.

Z banských diel sa podarilo zachrániť a fotograficky dokumentovať i rôzne náradia a pomôcky, ktoré sa vtedy pri razení štôlní používali.

V dostupných archívoch, najmä v Štátnom ústrednom banskom archíve v Banskej Štiavnici a v Štátnom archíve v Košiciach – pobočka Rožňava, sú mapy banských diel. Tieto predstavujú vysokú profesionalitu vtedajších geodetov, ktorí banské diela zamerali. Komentár k nim vpísali do mapy prevažne v nemčine (často v švabachu, resp. písmom fraktúra), neskôr v maďarskom jazyku. Je obdivuhodné, že objekty v mape, zamerané vtedajšími meračskými prístrojmi, v porovnaní so súčasnými topografickými mapami, sú veľmi presné.

Knihu doporučujeme nielen tým, ktorí v banskej činnosti pracovali, ale i všetkým záujemcom o jej históriu, ale aj mladšej generácii, aby sa obznámila ako sa v minulosti nerastné suroviny ťažili.
Knihu vydalo mesto Dobšiná v novembri 2020.

Zostavovateľ RNDr. Ondrej Rozložník

(M.R.)

 

dob banska vila 05

obr. 05

  dob banska vila 04 4obr. 04  

dob banska vila 01 2

 obr. 01

 

dob banska vila 02 1

 obr. 02 

 

Fotografie z podzemia, kde v svojom hrade sídli banská víla a v ktorom sa v jej v prepychovom hrade zdobenom drahokamami tieto premenili na nádherné minerály. (obr. 01 až 03). Staré štôlňe nám dokumentujú ťažkú prácu baníkov, ako museli tlačiť po doskách banský vozík (hunt) naložený rudou (obr. 04). Proti zavaleniu štôlne sa chránili výstužou, kedy sa na výstuž používal kameň a hlavne drevo (obr. 05 a 06).
(Fotil Štefan Polgári)

 

P O Z N Á M K A: 

Záujemcovia o uvedenú knihu kontaktujte sa telefonicky na čísle: 0905 730 687, resp. elektronicky na adrese:  , alebo v TIC mesta Dobšiná.

 

Čítať 1625 krát Naposledy zmenené streda, 09 december 2020 12:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!