streda, 30 november 2016 12:26

Mgr. Ján Dávid slávnostným krstom zverejnil svoju knihu Baníckym chodníkom v Rožňavskom Bystrom

Napísal(a) -js-
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)
Mgr. Ján Dávid slávnostným krstom zverejnil svoju knihu Baníckym chodníkom v Rožňavskom Bystrom Foto: Dr. Jozef Sabo

Niektoré diela je možné urobiť za pomerne krátku dobu. Iné si vyžadujú oveľa, oveľa dlhší čas. Vyplýva to z náročnosti, badania, cieľavedomého hľadania, overovania faktov, často prekladov z iného jazyka... Je toho dosť k tomu, aby sa človek dopracoval k ucelenému dielu. Keď je to už v žiaducej forme nasledujú ďalšie úkony, bez ktorých sa dielo nedá dokončiť.

Konzultácie, posudzovanie, overovanie, doplňovanie, komunikovanie s mnohými odborníkmi... Hrabať sa v minulosti, hľadať niečo čo odišlo a zachovalo sa len sem – tam. Nie je čo závidieť. Na pár riadkoch ani nie je možné všetko popísať, čo si taká práca žiada. A keď je všetko pripravené o zrodení diela rozhodujú financie. A nemalé.

Dosť popisovaniu o náročnosti. Dielo sa podarilo. To je rozhodujúce. Dôkazom toho bola sobota dňa 26. novembra v Rožňavskom Bystrom. Mgr. Ján Dávid slávnostným krstom zverejnil svoju knihu Baníckym chodníkom v Rožňavskom Bystrom. Motto krstu „Aj kniha je prameňom a studnicou poznania bohatstva histórie“ už naznačilo v akom duchu sa bude slávnostný akt uberať. 

Pozvaní hostia postupne zaplnili sálu. Čo sa nám zvlášť páčilo bolo, že v miestnosti sa to hemžilo hosťami, ktorí boli oblečení v nezabudnuteľných, neprehľadnuteľných baníckych uniformách. Samotný krstný otec Ing. Erik Sombathy, predseda Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska, mal na sebe unikátnu uniformu, ktorá sa len tak často nevidí. Výpočet všetkých pozvaných by zabral veľa priestoru. Verte, boli to milí a príjemní ľudia. Spriaznené duše.

Program začal tak, ako mnohí z vás predpokladajú, baníckou hymnou. Za ňou nasledoval príhovor autora knihy, v ktorom sa vyznal z motivácie, postupom práce, s radosťami i starosťami pri tvorbe knihy. Nezabudol poďakovať všetkým, ktorí mu pomáhali pri písaní a zvlášť sponzorom. Bez nich by kniha ostala len v šuflíku.

V rámci programu vystúpila folklórna skupina „Genšenky“ z Honiec. Pestré kroje, staršia i mladšia generácia prítomným ponúkla hlboký zážitok. Pekné piesne, vtipné vložky pobavili, rozosmiali. Odmenou im bol spontánny potlesk.

Zlatým klincom bol akt krstu knihy. Na javisku sa stretli traja ľudia. Autor knihy Mgr. Ján Dávid, krstitelia Ing. Erik Sombathy a Ing. Dušan Oravec, PhD. Určite chcete vedieť, čím sa krstilo. Pán Ing. E. Sombathy mal so sebou starú "karbitku", v ktorej sa nachádzal rozdrvený prach z rudných baní. Posypom naprieč celou knihou urobil prvý krok krstu. Akt ukončil Ing. D. Oravec, Ph.D. tým, že knihu trikrát poklopal „fokošom“.

Po chutnom občerstvení nasledovalo osobné venovanie knihy s podpisom autora. Mgr. J. Dávid prišiel za každým účastníkom krstu osobne a stručným vyjadrením vďaky odovzdal knihu s venovaním a podpisom. Čo si myslite, že sa ďalej dialo? Po získaní knihy nikto neodolal tomu, aby si knihu hneď aspoň prelistoval. Pozreli sa texty, zaujali fotografie.

O zábavu bolo i naďalej postarané prostredníctvom ľudovej hudby Ondreja Hlaváča z Rožňavy so speváčkou ľudových piesní Máriou Brdárskou – Janoškovou z Rejdovej. Nastal čas nielen na kultúrne vyžitie, ale i na osobné rozhovory, debaty, vyjadrenie spomienok, zážitkov.

Na záver.

Milý Janko, stal si sa autorom knihy, ktorá sa zaoberá banskou činnosťou, ale najmä prácou a životom baníkov v tvojom rodisku. Vytvoril si hlbokú knižnú stopu v histórií Rožňavského Bystrého. Ukázal si, že ak sa niečo chce, tak sa to dá. Zahryzol si sa do toho, nevzdal si sa, vydržal si. Tí, čo sme vedeli na čom robíš sme ťa povzbudzovali, držali ti palce. Blahoželáme a ďakujeme.

-js-

Čítať 11106 krát Naposledy zmenené utorok, 06 december 2016 16:05

2 komentáre

  • Odkaz na komentáre JUDr. Ondrej Dávid štvrtok, 08 december 2016 13:21 Napísal(a) JUDr. Ondrej Dávid

    Janko, ďakujem Ti za vzácnu knihu "Baníckym chodníkom v Rožňavskom Bystrom", ktorej si autorom a ktorú som dostal poštou. Spracovaním tejto publikácie si urobil záslužnú prácu, ktorú ocenia viac budúce generácie ako súčasníci. Ale takto už v živote býva. Kniha obsahuje nielen históriu baníctva, ale aj ďalšie podstatné skutočnosti života v Rožňavskom Bystrom, vrátane tohto zložitého obdobia, hoci len okrajovo, v ktorom žijeme. Ďakujem.
    JUDr. Ondrej Dávid, Poprad

  • Odkaz na komentáre Patrik streda, 30 november 2016 22:09 Napísal(a) Patrik

    Kde sa dá kniha zakúpiť?

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!