sobota, 15 september 2018 18:27

Tragická udalosť rodiny Belákovej z Rožňavského Bystrého - IV Doporučený

Napísal(a) M. Slavkay
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Brána v Slavošovských papierniachm o ktorej je reč v článku M. Slavkaya, Brána v Slavošovských papierniachm o ktorej je reč v článku M. Slavkaya, Foto: archív M.S.

Tragická udalosť v Slavošovských papierňach
(Prevzaté z článku Dr. Milana Sajenka.)
V deň 23. októbra 1944 odišli partizáni do bojovej akcie v okolí Henckoviec. Chystali sa pod Macovým vŕškom zastaviť nemeckú kolónu, postupujúcu z Rožňavy do Dobšinej. Prepad bol úspešný, nepriateľ utrpel značné straty a musel ustúpiť. Partizáni sa vracali autobusom Sauer Diesel z linky Poprad - Dobšiná, ktorý používali na dopravu, keď odchádzali niekde na akciu. Na streche autobusu hliadkoval jeden člen skupiny s ľahkým guľometom a dvomi automatčíkmi. Po krátkom oddychu v Roštári sa vrátili do Slavošoviec,

pred budovu, kde sídlil štáb. Miesto, ktoré malo byť bezpečným útočiskom, sa ale zmenilo na smrtiacu pascu. Došlo tu k tragickému výbuchu, ktorý nikto neočakával. Štáb partizánov skupiny Sláva sa otriasol výbuchom, po ktorom z neho ostali ruiny, trčali len komíny. Na zemi ležali kusy brvien, muriva, zdemolovaná výzbroj, ranení, mŕtvi a kusy roztrhaných tiel. Pred vrátnicou, nazývanou ”Brána”, ležal na boku prevrátený autobus, na ktorom sa sem partizáni priviezli. Stromy v blízkosti boli dolámané výbuchom. Ozývali sa stony ranených a umierajúcich, pálili slzy v očiach svedkov a ľudí, ktorí prišli na pomoc. Okolité domy mali rozbité okná tlakovou vlnou a mnohí ich obyvatelia mali zranenia, spôsobené črepinami skla. Bolo pretrhnuté elektrické vedenie, preto ruiny osvetlili prenosnými svietidlami, aby videli pri záchrane zranených. Nad osvetleným priestorom začali krúžiť lietadlá, preto ďalšie práce museli byť vykonávané potme a bez prítomnosti civilného obyvateľstva.
(POKRAČOVANIE)
Marian Slavkay

 

Čítať 1616 krát Naposledy zmenené sobota, 15 september 2018 18:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!