piatok, 10 máj 2019 12:29

Z histórie Malohontu Doporučený

Napísal(a) Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Z histórie Malohontu je názov festivalu o histórii Malohontu, na ktorý Vás srdečne pozývame 25. mája 2019 do obce Kraskovo. Organizátormi podujatia sú Občianske združenie RODON Klenovec, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, obec Kraskovo, ECAV Kraskovo, Miestna akčná skupina MALOHONT, Mikroregión Teplý Vrch. Cieľom projektu je odprezentovať a dostať do povedomia verejnosti históriu regiónu Malohont a jeho národné kultúrne pamiatky, a to hlavne sakrálne stavby v podobe gotických kostolov, ktoré sa nachádzajú na Gotickej ceste. Laickej, ale aj odbornej verejnosti odprezentovať obdobie stredoveku a raného novoveku so zameraním na lokálne udalosti.

V rámci projektu sa nám predstavia historické spolky, ktoré odprezentujú formou reenactmentu dobový život vtedajšieho obyvateľstva, gastronómiu, tance, hudbu a divadlo. Predstavia sa nám skupiny historického šermu Defensores z Fiľakova, Cassanova z Banskej Bystrice, Taurus Ater z Martina. Dobové tance a školu tanca ľudovej gotiky predvedie skupina historického tanca Galthilion z Bratislavy. Gotickú hudbu odprezentuje súbor Musicantica Slovaca z Nitry a Vrbovské vŕby z Vrbového. Predstaví sa aj Sokoliarstvo Kanát z Rimavskej Soboty a divadlo na Vysokej nohe z Banskej Bystrice.

Podujatie bude sprevádzané výstavami a odbornými prednáškami o hudbe v gotike a sakrálnych stavbách v Malohonte, s lektorom Mgr. Radimom Pačmárom z Brezna. Po stopách dávnej hudby nás bude sprevádzať PaedDr. Róbert Žilík, pedagóg a muzikant z Nitry.

Projekt umožní nielen záujemcovi o históriu, ale aj laickému návštevníkovi dotknúť sa dejín, vrátiť sa v čase a prežívať dôležité historické udalosti nášho regiónu. Hudba odráža kultúrne vzťahy Gemera s Talianskom – estampidy, saltarelá, tanečné melódie zo začiatku osmanskej expanzie do Uhorska – historické piesne a orientálne vplyvy, kresťanské tradície v hudbe 14.-16. st., repliky historických hudobných nástrojov v kontexte fresiek s hudobnými motívmi v Gemeri-Malohonte, ale aj v iných regiónoch.

Odborným garantom projektu je Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v zastúpení riaditeľky Mgr. Dariny Kišákovej.

Dramaturg podujatia: Mgr. Viktor Brádňanský – historik, Mgr. Stanislava Zvarová – odborná pracovníčka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, Martin Pliešovský – divadelník, regionálny historik, Mgr. Lucia Ulická – historička, PaedDr. Róbert Žilík z Nitry, Mgr. Vladimír Ticháň, farár ECAV, Ing. Miroslava Vargová – manažérka Miestnej akčnej skupiny MALOHONT. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Mediálnymi partnermi sú TVRimava, www.rimava.sk, RTVS Rádio Regina Stred.

Program podujatia:

Program v gotickom kostole:
10:00 Otvorenie festivalu
Gotické kostoly v Malohonte – prednáša Mgr. Radim Pačmár
11:00 Po stopách dávnej hudby (Hudba a slovo z obdobia 14.-16. stor.) – prednáša PaedDr. Róbert Žilík
13:00 Musicantica Slovaca z Nitry – komorný koncert

Program v okolí gotického kostola:
12:00 Šermiarske predstavenie - Skupina historického šermu Taurus Ater z Martina
14:00 Turci v Malohonte – Spoločnosť veselých šermiarov Cassanova z Banskej Bystrice a Defensores z Fiľakova
15:00 Sokoliari – SOKOLIARSTVO KANÁT z Rimavskej Soboty
16:00 Tance ľudovej gotiky a škola tanca

Skupina historického tanca Galthilion z Bratislavy
17:00 Vraždy na Elsinore – divadelné predstavenie – Divadlo na Vysokej nohe z Banskej Bystrice
18:00 Vŕbovské vŕby z Vrbového – koncert hudobnej skupiny

SPRIEVODNÉ AKTIVITY:
Lukostreľba – šerm pre najmenších dobový jarmok výstava Gotické kostoly v Malohonte výstava dobových hudobných nástrojov historické tábory skupinové prehliadky gotického kostola s odborným výkladom.

Spracovala: Mgr. Stanislava Zvarová, odborná pracovníčka

 

Čítať 1909 krát Naposledy zmenené sobota, 11 máj 2019 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!